Saturday, July 20, 2013

SAMBAL TELUR

 
 
Biasanya Sambal Telur ni saya buat bila musim-musim pelajar baru UiTM daftar masuk. Sebabnya.. kakak saya pembekal makanan masak di UiTM tu..., banyak lebihan telur rebus.. dan pastinya ia tidak boleh di recycle untuk pelajar..recycle untuk kami tak apa.
 

Bahannya;
 
10 biji telur rebus (digoreng dengan minyak, macam goreng ikan)
Cili Kering
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
 
(Cili kering direbus dan blend bersama bawang merah dan bawang putih)
 
Garam, serbuk perasa, gula secukup rasa dan sedikit air asam jawa.
 
 
Caranya;
 
Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend, tumis hingga naik bau, masukkan air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula.. pekatkan sedikit sambalnya dengan api sederhana.. akhir sekali masukkan telur rebus yang telah digorenng.