Saya namakan dia Layared Cheese Kut. Senang sangat membuatnya, resepi asal Khairul Abdullah Cream Cracker layered Cake with Cream Cheese. Saya ada membuat pengubahsuaian sedikit.
Bahan-Bahan:
- 250gm Cream Cheese (biar pada suhu bilik)
- 75gm Butter (biar pada suhu bilik)
- 1 cawan dairy whipping cream
- 1/3 tin susu pekat (tin 525 g)
- 1 pek Cream Cracker (anggaran dalam 40 keping)
- 2 cawan susu segar – untuk rendaman biskut (saya guna susu tepung dan bancuh dengan air)
- Setengah cawan Nestum
Cara Membuatnya:
- Pukul cream cheese dan butter, (saya pukul dalam blender jer). Dah kembang, masukkan susu pekat, pukul lagi dan akhirnya masukkan whipping cream, pukul sehingga sebati.
- Rendam biskut (jangan sampai lembik) dan susun di dalam loyang/bekas.
- Sapukan campuran cream cheese tadi sehingga rata, jangan terlalu tebal. Saya hentakkan sedikit bekas tu.. agar cream cheese tu rata dan masuk kecelah-celah biskut.
- Kemudian taburkan nestum.
- Ulangi langkah tersebut sehingga selesai. Masukkan ke dalam peti sejuk dan hidang ketika sejuk.
~ Selamat mencuba ~