Friday, July 15, 2016

Jus Penawar Kolestrol.




Jus ni memang mujarab untuk saya. Tujuan asalnya mmg nak kurangkan kolestrol, Alhamdulillah.. selain bacaan kolestrol saya kembali normal, sinus saya juga bertambah baik.

Sebelum ni saya hadapi 'bad sinus', terutama bila dalam ruang berhawa dingin.


Sejak amalkan jus ni, Alhamdulillah sinus saya bertambah kurang, bukanlah 100%, tapi telah kurang lebih 80%. Sekarang boleh bernafas dengan baik bila dalam air cond.

Disebabkan saya ni suka kedapur.., saya buat sendiri jer jus ni, tak lah susah mana pun.. cuma bab nak menyediakan bawang putih dan nak perah lemon tu jer agak leceh. Saya kongsikan resepi nak buat.. dan bagi yang malas nak buat.. saya ada buat banyak.. boleh dapatkan terus dari saya, call/ whatsapp 0123457550.

Bahan;
- 500g bawang putih
- 500g halia
- 1 cawan perahan lemon
- 1 cawan apple cider
- 1 cawan madu



Cara:

- Masukkan bawang putih dalam blender, tambahkan 2 cawan air. Blend dan tapis. Gunakan air tersebut utk blend halia pulak dan tapis jusnya.

- Masukkan perahan air bawang putih & halia dan perahan lemon dalam periuk dan panaskan dgn api perlahan, renihkan dalam 30 minit.

- Angkat dan sejukkan, campurkan apple cider dan madu, kacau sebati.








Cara minum:
- 1 sudu besar pagi sebelum sarapan (seeloknya bangun tidur)
- 1 sudu besar 1/2 jam sebelum tidur

Jus ini sangat mujarab bagi mereka yang ada masalah;
- Jantung tersumbat
- Athma
- Tekanan darah tinggi
- Kolestrol tinggi
- Resdung
- Arthritis
- Gout
- Kencing manis
- Kebas tangan kaki
- Sembelit





~ Selamat Mencuba ~

Tart Buah-buahan




Sesuai sangat untuk hantaran pertunangan/ perkahwinan. Jika ada permintaan.., saya akan buat.. boleh call/ whatsapp saya 012-3457550 untuk tempahan atau personal class. Apapun saya kongsikan juga resepinya.

Bahan;
2-1/2 butter (salted atau unsalted.. dua2 pun ok)
1kg tepung
8 sudu besar gula icing
4 sudu besar tepung jagung
4 biji kuning telur
1 sudu kecil vanila
pewarna


Jem (saya guna jem nenas jer.. tapi kalau ada nak buat jem strawberry ke.. jem manggis ke.. boleh jer.. yang penting jem tu senang dibentuk)

Caranya;
- Pukul butter dan gula icing (anggaran 3 minit- guna mixer). Masukkan esen vanilla dan kuning telur, pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung perlahan-lahan dan gaul hingga sebati.

- Bahagikan adunan kepada 7 bahagian.. dan warnakan ikut buah2an yang dikehendaki.., tapi jangan lupa warna hijau (daun).

- Sukat doh menggunakan sukatan sudu besar, 1 sudu besar rata (sudu yang jual kat kedat bahan kek tu ya.. bukan sudu makan). Manakala jem pulak gunakan 1 sudu kecil rata.

- Ambil doh dan masukkan jem kedalamnya (macam kita buat kuih buah melaka).. kemudian bentukkan mengikut citarasa/ seni masing2.

- Panaskan over pada suhu 140 darjah celcius, Setelah siap.. masukkan dan bakar selama 25 minit. Keluarkan dan sapukan dengan putih/ kuning telur, kemudian bakar lagi selama 3 minit dengan suhu yang sama.


Bahagikan adunan



Letak pewarna mengikut citarasa


Bentukkan mengikut senitangan