Bahan-bahan:
Siapkan adunan-adunan tepungnya terlebih dahulu.
a) Lapisan Hijau:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan, kalau tak suka manis)
5-8 helai daun pandan, dikisar dengan 5 cawan air, tapis dan ambil airnya sahaja.
1/2 sudu kecil larutan air kapur.
Cara: Campurkan semua bahan di atas, kacau rata dan letak ke tepi dahulu.
b) Lapisan Putih:
4 cawan santan (dari sebiji kelapa)
6-1/2 sudu besar tepung beras (sukat membukit)
sedikit garam (untuk terasa lemaknya)
Cara: Campurkan semua bahan dan gaul rata, letakkan ke tepi dahulu.
c) Lapisan Air Gula:
1 cawan gula pasir
1 cawan air
Cara: Campurkan dan dimasak hingga pekat.
Cara Membuatnya:
Aturkan bekas berbentuk kotak yang dibuat daripada daun pisang kedalam dulang. Letakkan 1/2 sudu kecil air gula ke dalam bekas (kalau nak mudah, air gula ini boleh digantikan dengan 1/2 sudu kecil gula pasir).
Masak lapisan hijau atas api sederhana, kacau tanpa henti hingga masak dan berkilat.
Tuangkan dalam bekas yang bermuncung (jug air) dan tuangkan atas lapisan gula. Buat hingga habis.
Tuangkan atas lapisan hijau. Nisbah lapisan hijau mesti lebih tebal dari lapisan putih.
SEDAPNYA.....SAYA NAK CUBA NANTI
ReplyDeleteFEEL FREE VISIT ME...
http://dapurkuberasap.blogspot.com