Monday, November 28, 2011

Apam Beras




Bahan-bahan:

· 2 cawan tepung beras
· 2 cawan tepung gandum
· 1-1/2 cawan gula pasir
· 1 packet mauripan
· 2 cawan nasi
· 3 cawan air ( air dan nasi diblend hancur)


Cara-cara:

Satukan tepung gandum, tepung beras dan mauripan ke dalam mangkuk yang besar, gaulkan dan ketepikan dahulu.

Kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur, masukkan gula dan blend sampai hancur. Campurkan bahan yang telah diblend dengan bahan yang telah digaul tadi dan sebatikan adunan.

Biarkan adunan mesra selama satu atau dua jam..adunan akan mengembang selepas tu. Titiskan warna-warna kesukaan dalam adunan, isikan adunan ke dalam acuan lompang dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.


Adunan yang telah mengembang

Titiskan warna, gaul rata dan masukkan kedalam acuan

Apam yang baru dikeluarkan dari pengukus

Inilah hasilnya



~ Selamat mencuba ~




Nota:

Sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan. 1 bancuhan menghasilkan 36 biji kuih

No comments:

Post a Comment