Sunday, March 09, 2014

Blueberry Cheese Tart



Bahan Shell;


- 1-1/4 (312g) butter (biarkan pada suhu bilik)
- 90 g gula aising
- 2 biji telur Gred C
- 530 g tepung gandum
- 1-1/2 sudu kecil esen vanilla
- acuan tart secukupnya


Cara;

Butter dan gula dipukul dengan menggunakan tangan sahaja, pukul sebati, tapi jangan terlalu lama.
Masukkan telur dan esen vanilla, dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Uli hingga menjadi doh yang lembut. Masukkan dalam plastik dan simpan semalaman dalam peti sejuk. Sebelum menekan adunan, perlu keluarkan doh terlebih awal (1 jam sebelum).

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170 darjah celcius. Bakar selama 25 minit/ sehingga masak.

Shell ini boleh disediakan awal. Perlu disimpan dalam bekas kedap udara dan ianya boleh tahan lama. Seeloknya buat shell ini sehari sebelum kita letakkan filling



Bahan Filling;
- Blueberry jem
- 500 g cream cheese
- 100 g gula icing
- 2 biji telur Saiz B
- 1 sudu teh esen vanilla atau esen lemon

Biarkan cream cheese pada suhu bilik, putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

Cara mengisi filling;
Menggunakan piping bag, picitkan blueberry jem dalam shell. Menggunakan piping bag juga, picit cream cheese menutupi blueberry jem (membukit shell).


 


Ambil sedikit cream cheese, campurkan sedikit pewarna ungu dan calitkan keatas permukaan cream cheese tadi. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 darjah Celsius.

No comments:

Post a Comment