3 biji telur (asingkan putih/ kuning)
100g cream cheese (suhu bilik)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara;
Gunakan whisk, pukul putih telur hingga soft peak (bila kaup dia tak jatuh balik).
Dalam bekas lain, cream cheese + kuning telur + baking powder + esen vanilla disatukan dan dipukul hingga sebati (kalau sikit.. boleh guna manual, kalau banyak.. baik guna mixer). Masukkan putih telur dan pukul lagi hingga sebati. (Aduan sedikit cair, macam bater).
Sebelum tu oven dipanaskan pada suhu 200* C. Masukkan adunan dalam bekas aluminium dan bakar selama 15 min.
Bancuhan dimasukkan dalam bekas aluminium
Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 min.
Beginilah rupanya bila dah masak
Boleh dimakan begitu saja... sedapp.
Selamat mencuba.
nk order boleh x
ReplyDeletenk order boleh x
ReplyDeleteCuba whatsapp my girl kalau dia nak tolong buatkan.. 0183757783. Azrin Farhana.
ReplyDeleteDilaa Hassan, I rasa boleh.. as long ur Pemanggang ajaib tu boleh membakar. Style orang dulu2 pun bakar roti/ kek dalam periuk yang diletakkan bara api atas dan bawah.
ReplyDelete3 biji telur ni dpt bape byk?
ReplyDeleteNak order je boleh x
ReplyDeleteNak order je boleh x
ReplyDeleteahmoey nadya,
ReplyDeleteSy tak buat jual. Tapi kalau u kat area Semenyih/ Putrajaya.. kalau I buat.. I blh buatkan sekali untuk u.
Menu yg enak trmksh in shaa Allah nk cuba
ReplyDeleteMcm akok jah...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam'alaik kak.
ReplyDeleteInstead of cream cheese, boleh tak kalau guna cheddar cheese or whipping cream?
Dan berapa lama agaknya expiry date for this bread? :D
Jazakallah.
Sis, brape lama masa utk bakar kalau kita guna pemanggang ajaib. Tq
ReplyDeleteMenarik!! Jika saya guna 250g cream cheese (sekotak trus), boleh beritahu adjustment amaun utk bahan lain?
ReplyDelete