Versi 1
Kuih Lapis berwarna-warni ini adalah gabungan Nyonya, lembut
dan sedikit kenyal. Biasanya ia disediakan dengan sembilan lapisan. Terdapat
banyak cara yang berbeza untuk membuat kuih ini, warna yang berbeza, rasa yang
berbeza dan campuran tepung yang berbeza untuk memberi pelbagai tahap
kelembutannya.
Tepung beras adalah bahan asas kuih ini, tepung ubi dan
gandum kanji ditambah untuk memberikan tekstur yang berbeza. Disini saya akan
memberi nisbah bancuhan yang berbeza dan kuih lapis ini sebenarnya saya nak
buat 7 lapis (warna-warna pelangi),
warna-warna ni sebenarnya terpulang pada citarasa individu.
Acuan loyang juga penting, untuk bancuhan yang saya beri ini
adalah sesuai untuk loyang bulat yang berukuran 10". Kalau guna besar dari
ni.. dia akan jadi nipis dan kalau guna kecil dari ni.. hasilnya akan tebal.
Oleh itu untuk kelihatan cantik.. gunakan lah acuan 10" dia.
Untuk mendapatkan lapisan yang sekata tebalnya.. kuantiti
perlu disukat sama bagi setiap lapis. Untuk lapis pertama, saya gunakan
sebanyak 300 - 320 ml, dan lapisan kedua dan seterusnya 250ml.
Bahan:
200 g tepung beras
100 g tepung ubi
100 g tepung gandum
230 g gula
500 ml air
720 ml santan kelapa
sedikit garam
10" dia. loyang.
Cara:
- Sebelum
tu, panaskan pengukus dan sapukan acuan dengan sedikit minyak agar tak
melekat.
- Masak
air dan gula sehingga gula hancur. Biarkan sejuk seketika. Masukkan
santan. Masukkan tepung dan garam dan gaul rata supaya tidak bergentel,
Tapis.
- Lapisan
pertama, ambil sebanyak 300 atau 320ml, dan titiskan warna kegemaran.
Kukus lapisan pertama selama lebihkurang 5 minit.
- Lapisan
kedua, ambil sebanyak 250ml, titiskan warna kegemaran dan layerkan keatas
lapisan 1 tadi dan kukus selama 5 minit. Pastikan air pengukus tidak masuk
kedalam bancuhan.
- Buatlah
untuk lapisan ke 3 dan seterusnya hingga ke 7.
- Bagi
lapisan terakhir, kukus selama 10 ke 15 minit untuk memastikan kuih masak
betul.
- Tunggu sejuk baru dipotong.
Semua tepung dan garam disatukan dalam bekas
Campurkan pewarna yang berlainan untuk setiap lapisan
Kukus selama 5 minit untuk setiap lapisan
Bahan:
200 g tepung beras
200 g tepung ubi
230 g gula
500 ml air
720 ml santan kelapa
sedikit garam
Nota:
Perbezaan antara keduanya, versi 2 lebih kenyal dan mudah dipegang. Rasa keduanya lebihkurang sama, lembut dan kenyal.