Monday, April 07, 2014

Bergedil


Bergedil ni memang makanan kegemaran saya dan keluarga. Selalu kalau saya buat ni sebab nak makan dengan Soto Johor. Nak buatnya tak lah susah sangat.. jom kita tengok bahannya.

Bahannya;
- Kentang 1kg.
- Daging cincang Ramly/ kalau nak gunakan daging burger pun boleh juga.
- 2 - 3 labu bawang besar - dipotong dadu.
- Daun bawang/ daun sup - seikut rasa, kalau banyak pun sedap..tapi berpada-padalah ya - hiris kasar
- 3 biji telur untuk mencelup semasa menggoreng
- Minyak untuk menggoreng
- Garam dan perasa.

Caranya;

  1. Kentang dikupas kulis dan potong seperti KFC wedges dan goreng sehingga empuk dan lenyekkan.
  2. Satukan daging, bawang dadu dan hirisan daun bawang/ sup kedalam kentang yang dilenyek. Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul sebati.
  3. Kepalkan sebesar bola golf dan bentukkan membulat leper.., aturkan dalam dulang sebelum digoreng.
  4. Pukul telur dengan sedikit garam.
  5. Panaskan minyak dan celupkan bergedil yang telah dibentuk tadi kedalam telur sebelum digoreng.
  6. Angkat dan toskan.
Tips;
Kalau nak buat bergedil daging, gunakan daging, dan ia boleh juga ditukar dengan ayam atau ikan.

No comments: