Monday, December 05, 2016

Karipap Inti Sardin




Semalam (4 Dis 2016) saya bancuh 1kg lagi doh karipap, kali ni saya gunakan inti sardin. Macam tak tau penat pulak kan.., haha. Ya lah.. saya still tak puas hati.. saya nak karipap yang dari pagi sampai ke petang kulit dia stilll rangup. 

Dari pengalaman dan pemerhatian saya.. kita tak boleh canai tepung tu terlalu nipis.. kalau nipis sangat.. dia rangup sekejap jer.. so kali ni saya timbang.. setiap satu berat 25g.. dan saya canai anggaran 6cm diameter.. so kulit dia agak tebal jugak... saya tak pakai acuan kali ni.. canai terus masukkan inti.. macam saya buat karipap pusing.

Jam 9.00 malam saya menggoreng.., saya biarkan dalam tudung saji.. jam 4 pagi saya bangun .. saya tuju karipap dulu.. tepat jangkaan saya.. karipap tu masih kekal keras dan rangup. Lepas ni.. akan terus gunakan resepi yang sama dengan mencanainya sedikit tebal.

Hasil dia memang best...

Bahan Pastri:

- 1 kg tepung gandum
- 1/2 cawan majerin
- 1 cawan minyak masak
- 400 ml air + 1 sudu besar garam


 

 



Cara cara:
  • Panaskan majerin bersama sama dengan minyak sehingga majerin sehingga cair dan benar benar panas. Tuangkan majerin panas tadi ke dalam tepung gandum dan gaul rata. 
  • Apabila telah suam, uli sebati sambil ditambah air sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang sederhana lembut dan tidak melekat di tangan.
  • Saya biarkan jer doh dalam bekas bertutup dalam 1/2 jam kat atas meja.., kemudian saya timbang 25g setiap satu.. dan saya canai anggaran dalam 6cm diameter, kalau rasa dia macam out of shape.. saya gunakan penerap donat yang bersaiz 6cm dia.

 



Bahan Inti:

-1 tin besar ikan sardin/ makarel (hancurkan guna garfu)
- 10 labu bawang besar - dipotong dadu atau belah empat dan hiris.
- 5 tangkai cili kering*
- 5 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
(*di kisar halus)

- Minyak untuk menumis
- Garam, serbuk perasa dan sesudu gula

Cara:

Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan masukkan bawang yang telah dihiris. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak sebentar, dan masukkan saridin yang telah dihancurkan. Masak hingga agak kering.

~Selamat Mencuba ~

Saturday, December 03, 2016

Famos Amos Cookies




Bahan A

- 1/4 cawan gula kaster
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega (~+75 gm)
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar susu segar
- 1/2 sudu kecil vanilla extract


Bahan B

- 2 cawan tepung gandum*
- 1 sudu besar serbuk koko*
- 1 sudu besar tepung jagung*
- 1/2 sudu kecil cream of tartar (boleh ganti dengan 1/2 sudu kecil cuka/ jus lemon)
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan walnut cincang/almond nib (elok dipanggang dulu)

- 1 cawan semi sweet chocolate chips


Cara membuatnya:

  • Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  • Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  • Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.
~ Selamat Mencuba ~

Laksam





Bahan-bahannya; (12 gulung)
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 4- 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak

Cara:

Laksam yang siap digulung
  • Campurkan semua bahan-bahan diatas dan blend sehingga sebati, ketepikan sebentar.
  • Panaskan kukusan, sapukan loyang atau penutup periuk aluminium dengan minyak masak. 
  • Masukkan bancuhan tepung tadi kedalam loyang (anggaran 2 senduk), jangan tebal dan jangan nipis, kalau loyang tu besar.. letak lebih sedikit...agak2 lah ... kukus dlm 5 minit.
  • Cungkil laksam ni keluar dari loyang...terus gulung dan buat hingga habis.

*Sekiranya loyang panas, letakkan dasar loyang dalam dulang berisi air.., supaya loyang sejuk dan mudah digulung.

Bahan Kuah Laksam: (6 orang makan)
  • 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti 2 biji bwang sederhana besar
  • 2 ulas bawang putih.. 
  • sedikit je halia
  • 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
  • sedikit belacan
  • 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
  • garam , gula
  • 2 keping asam gelugur
Cara penyediaannya:
  • Ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan.
  • Bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya senang kisaran. Masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan.
  • Masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula.
  • Masak hingga mendidih..dgn api sederhana

Bahan Ulaman:
- Kacang panjang
- Timun
- Tauge
- Kobis 
  • Kesemuanya dihiris halus..
  • Belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam

Sambal laksam :
- Belacan
- Lada merah
- Cili api merah
- Garam sikit

  • Semuanya kisar/tumbuk halus.

~ Selamat Mencuba ~

Fresh Deli Bun


Tak tau nak namakan apa.., tapi disebabkan resepi ni saya tak salin dari mana-mana, buat berdasarkan cuba-cuba, saya namakan jer lah Fresh Deli Bun. Nak buatnya pun simple jer.. Jom tengok resepinya...


Bahan;

2 cawan susu suam (saya guna susu cair)
2 sudu besar yis segera
¼ cawan gula pasir halus
2 sudu teh garam
6 sudu besar butter (suhu bilik)
2 biji telur (gred 2A)
6 cawan tepung gandum
1 sudu besar melt butter (untuk sapuan atas bun selepas masak)


Cara Membuatnya:
  • Dalam mixer, satukan susu suam, yis, gula, garam, butter dan telur. 
satukan susu suam, yis, gula, garam, butter dan telur

Masukkan 5-1/2 cawan tepung

Putar hingga doh tidak lagi melekat tepi mangkuk

  • Masukkan 5½ cawan tepung. Menggunakan penguli doh (dough hook), putar mixer dengan kelajuan perlahan. Bila tepung dah sebati tambah kepada kelajuan sederhana. Masukkan baki tepung (sedikit demi sedikit) dan putar sehingga doh tidak lagi melekat ditepi-tepi mangkuk. Doh akan sedikit melekit dan lembut. 
  • Tutup doh dengan tuala dan biarkan selama lebih kurang 90 minit. 

  • Sapukan acuan/ parchment paper dengan minyak/ butter. Bahagikan doh kepada bebola kecil atau timbang seberat 250g (anggaran 24 ball). 

Bahagikan doh menggunakan penimbang

Letakkan doh dalam tray pembakar

  • Tutup dan biarkan naik selama 1 jam. 
  • Panaskan oven kepada 190 darjah celcius. Bakar selama 12 to 14 minit sehingga kuning keperangan. 
Telah siap dibakar

  • Keluarkan dari oven dan sapukan dengan melted butter
Sapukan dengan melted butter

  • Biarkan bun dalam tray lebih kurang 15 minit sebelum disejukkan atas redai.
~Selamat Mencuba~

Wednesday, November 30, 2016

Stabilised Whipping Cream

Rasanya tidak terlalu manis dan tidak muak memakannya. Sesuai untuk digunakan sepeti filling untuk pavlova. Stabilised whipping cream ini tidak tahan panas. Untuk kek pertunangan dan perkahwinan, kek bersalut krim ini tidak sesuai diletakkan di luar. Ia hendaklah disimpan di dalam peti sejuk dan dikeluarkan apabila hendak dihidangkan. 


Bahan:
2 sudu besar gelatin
4 sudu besar air
2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula icing
1 sudu teh esen vanila.

Cara:
  • Sebelum kita mulakan untuk buat Stablised Whipped Cream, pastikan mangkuk pemutar dan alat pemutar di simpan atau di sejukkan dulu dalam peti ais selama 15 minit. Pastikan Whipping Cream benar2 sejuk baru keluar dari peti ais.
  • Mula-mula kita masukkan air dulu dalam sebuah mangkuk kecil, kemudian barulah masukkan gelatin dan kacau rata. Panaskan bahan ini di atas api perlahan sehingga gelatin melarut. Sejukkan bahan gelatin ini pada suhu bilik ketepikan.
  • Keluarkan mangkuk dan pemutar dari peti ais, tuangkan whipping cream dan putar dengan kelajuan sederhana. Masukkan esen vanila dan gula sedikit demi sedikit hingga ia hampir mengeras. Tuangkan gelatin dan terus putar hingga ia kental. 
  • Pastikan tidak terlebih pukul kerana adunan akan berair dan sudah semestinya ia tidak boleh di gunakan lagi.
Pavlova yang menggunakan  stabilised whipping cream.

Kaya Karamel



Seronok kan kalau dapat buat kaya sendiri? Sekarang ni semuanya mahal.., apa kata kita buat jer sendiri.. jimat.

Bahan:
  • 5 biji telur
  • 200 g gula pasir
  • 1-3/4 cawan santan
  • 3 helai daun pandan (simpulkan)
  • 1-1/2 sudu besar tepung jagung  + 1- 1/2 sudu besar air

Bahan Karamel:
  • 50 g gula pasir

Cara:
  • Pecahkan telur dalam mixer, masukkan santan dan gula. Pukul sebati dan tapis.
  • Masukkan adunan dalam periuk (seeloknya non-stick). Masukkan daun pandan dan panaskan dengan api perlahan. Dengan menggunakan senduk kayu, kacau berterusan adunan hingga masak (anggaran 20 minit). Untuk memekatkan kaya, campurkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati.
  • Panaskan gula dalam periuk/ kuali sehingga cair, bila karamel bertukar keperangan, tutup api dan masukkan karamel ke kaya tadi, kacau sebati. Kaya akan jadi warna perang. Tutup api dan sejukkan. 
  • Bila kaya dah sejuk, keluarkan daun pandan dan masukkan kaya dalam blender dan blend untuk menghilangkan bintil-bintil (jika ada). Blend hingga kaya silky smooth consistency dan tanpa bintil, simpan kaya dalam botol.

Tips:
Kalau rasa susah sangat nak buat karamel tu, boleh saja gunakan 1 cawan gula, panaskan hingga cair dan bertukar warna keperangan dan masukkan air perlahan-lahan dan kacau hingga agak likat (seperti madu).

~ Selamat Mencuba ~





Tuesday, November 29, 2016

Teknik menghasilkan Cream Cheese Frosting yang terbaik.

Bagaimana nak hasilkan Cream Cheese Frosting yang baik? Setelah berkali-kali saya buat.. tetapi masih gagal.. selalunya cream cheese frosting saya tidak smooth, bergentel dan kerap kali lembik.. hinggakan kalau saya piping gunakan nozel, bunga yang dipicit akan kembali merata (tidak boleh bertahan).

Orang kata try and error.. saya tak give up.. cuba dan cuba. Rupanya ada rahsia nak dapatkan hasil frosting yang baik.

Antara tips;

Kalau boleh butter dan cream cheese biar berada pada suhu bilik, pada pengamatan saya.. keluarkan cream cheese terlebih dahulu (misalnya biarkan 30 minit pada suhu bilik) dan biarkan butter berada dalam 20 minit pada suhu bilik. Tak perlu guna butter mahal pun, sebab butter mahal (contoh anchor) ni cepat melt kalau kita letak kat luar. Maksudnya.. kelembutan sebelum memukul cream cheese dan butter biar agak-agak sama.

Gula icing perlu diayak terlebih dahulu sebelum mencampurnya kedalam adunan. 

Jom kita lihat bagaimana nak adunkannya.


Saya biasa gunakan cream cheese jenama Philadelphia dan butter jenama buttercup. Kedua-dua butter dan cream cheese dipotong dadu dan dimasukkan kedalam mixer (saya guna K-beater). Mulakan dengan speed minimum, dah bergaul keduanya baru guna speed tinggi sikit. Pukul sampai gebu dan agak keputihan. 


Butter dan cream cheese disatukan dan dipukul perlahan dah bergaul keduanya baru guna speed tinggi sikit. Pukul sampai gebu dan agak keputihan. 

Ayak gula aising. Masukkan sedikit demi sedikit dan pukul sebati. Masukkan dalam 1/3 dulu ke dalam cream cheese yang dah gebu tu, pukul kejap, kemudian masukkan lagi sikit, dan pukul... buatlah sampailah habis.

Bila dah masukkan gula terakhir tu, baru pukul lagi dengan speed laju sikit sampai sebati semuanya hingga jadi lebih likat dan creamy. Jangan pukul lama-lama, takut jadi lembik.
~Selamat Mencuba~

Pelbagai Resepi Buttercream

Buttercream adalah krim yang dperbuat daripada campuran butter, krimwell, gula aising dan esen vanila. Ada juga baker yang campurkan adunan buttercream dengan sedikit shortening, mungkin mereka suka pada rasa shortening agaknyalah. Tapi bagi saya, pure buttercream adalah seratus peratus campuran krimwell, gula aising dan esen vanila sahaja

Biasanya untuk buttercream, perlu pukul lebih kurang 30 minit agar betul-betul lembut. Kebaikannya, krim jenis ni sesuai untuk semua jenis kek terutama butter cake, dan harganya pun agak murah. Tektur buttercream ni sedikit berminyak dan agak muak. dan ianya tidak tahan dengan cuaca panas, maka pastikan ia diletakkan ditempat yang tidak kena cahaya matahari atau dalam bilik berhawa dingin.

Jom kita lihat bahan-bahan dan cara buat buttercream ni.


BASIC BUTTERCREAM.

Menggunakan butter dan krimwell. Tekstur sedikit berminyak dan ianya adalah krim yang tahan lama kalau diletakkan diluar. Mudah untuk dibawa ke mana-mana, dan tidak mudah cair. Sesuai untuk Birthday kek atau cupcake. Juga amat sesuai untuk membuat deco bunga atau paten-paten yang nak dideco atas kek. Mudah diuruskan dengan penggunaan nozel. 


Bahan-bahan:
80 gm butter
250 gm krimwell
1/2 cawan gula icing
1/4 cawan golden sirap


Cara;
Butter dipotong kiub kecil. Satukan butter bersama creamwell dan pukul hingga kembang dan putih. Gula icing diayak, masukkan gula icing dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula sehingga bercampur sebati. Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan. Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.

Cup cakes yang menggunakan Buttercream. 
Sumber gambar: Shahrull


Sekian dulu, saya akan update lagi bila saya jumpa resepi-resepi buttercream yang lain ya...

Apa itu Krimwell?



Apakah itu krimwell?. Saya mencari ni pun disebabkan dalam resepi buttercream untuk hiasan kek ada tertulis krimwell atau Bahasa Inggeris nya creamwell.

Krimwell ni tekstur dan warnanya adalah seperti lemak sayuran (vegetable shortening). Sama seperti tekstur marjerin tetapi berwarna kuning pucat. Ia tidak perlu diletakkan di dalam peti sejuk dan selalu dijual di dalam bekas plastik lutsinar yang bertutup kemas.

Warna krimwell yang agak keputih-putihan memudahkan aising diwarnakan. Kita boleh gunakan pewarna biasa atau esen di dalam botol. Hanya beberapa titik diperlukan. 

Bila membahagikan aising, pastikan secukupnya saja kerana ianya boleh ditambah lagi jika perlu. Sekiranya gemarkan aising yang manis, boleh tambahkan gula aising. 

Krimwell keluaran Lam Soon Edible Oils (ISO 9001:2000) dengan Logo HALAL yg diiktiraf Kerajaan Malaysia mencatatkan bahan seperti berikut: 

minyak kelapa sawit (palm oil)
minyak isirong kelapa sawit (palm kernel)
pecahan minyak sawit (palm fraction)
minyak bunga matahari (sunflower oil)
air dan garam (water and salt)
kondisioner makanan (permitted food conditioner)
bahan perisa (flavouring substances)
bahan pengawet dan antipengoksida yang dibenarkan (preservatives & antioxidants).

Kek Kukus Buah







Bahan-bahan:

Bahan A
300 g gula halus
250 g butter
300 g mixed fruit
50 ml air panas
2 sudu susu pekat

Bahan B
350 gm tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil serbuk buah pala

Bahan C
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur gred A
 sudu besar jus oren

  

Cara membuatnya:

Langkah 1 (menyediakan gula hangus - A); 

 


  • Goreng gula dalam kuali sehingga gula cair, perlahan2 masukkan air panas.., teruskan mengacau sehingga sebati. Masukkan butter, kacau dan biar hingga butter cair, masukkan susu pekat dan mixed fruits, terus kacau (api boleh diperlahankan) sehingga buah2 tu macam meletup2 kecil. Tutupkan api dan biarkan sejuk/ suam
  • Sediakan acuan (saya guna bekas plastik 8"x8") dan pengukus.

Langkah 2 (menyediakan bahan kering - B).

  • Satukan tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar dan serbuk pala. Ayak semua bahan. Masukkan sedikit demi sedikit hingga habis kedalam bahan A, gunakan pengaup dan kaup sebati. 

Langkah 3 (menyediakan telur - C)

 

 

  • Telur, esen vanila disatukan. Pukul hingga kembang (saya guna blender jer). Tuangkan telur kedalam adunan tadi, masukkan jus oren dan gaul sebati. Tuang kedalam acuan, pastikan acuan bertutup. (boleh juga guna aluminium foil, yang penting wap air tak masuk) 
  • Isi penuh air kukusan, kek ini perlu dikukus lebih kurang 4 jam. Bila air di dalam kukusan dah mendidih barulah letakkan kek untuk dikukus. 
  • Sekiranya semasa proses mengukus air hampir kering, tambahkan air pada kukus dengan air panas. 
  • Walaupun perlu kukus selama 4 jam (saya kukus 3-1/2 jam) dengan api yang sederhana. Bila kek dah masak, biarkan ia sejuk sedikit sebelum di keluarkan dari kukusan. Keluarkan kek dari acuan bila ia dah sejuk. Kek kukus ini tahan lama.
  • Proses menyimpannya ialah, balut kek dengan wraping plastik, kertas minyak atau kertas aluminium


~ Selamat Mencuba ~
Nota:
Kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari. Cukup sekadar hand whisk dan jangan gunakan mixer, kerana jika terlalu dipukul adunan akan menghasilkan kek yang agak kering.

Semasa dikukus, kek mesti dibungkus dengan aluminium foil. Sebelum dibungkus cucuk-cucukkan kek dengan lidi penyucuk sate dan tuangkan 1 sudu kecil jus oren sunquick atau epal atas lubang untuk melembabkan kek.

Simpan dalam tupperware dan bolehlah dipotong untuk dimakan selepas seminggu. Jangan masuk fridge. Makin lama kek makin sedap dan berkilat. Pastikan tangan dan pisau yang digunakan semasa memotong adalah kering. Kek boleh disimpan selama 6 bulan - 1 tahun.

Monday, November 28, 2016

Pelbagai Cream Cheese Frosting

Cream cheese frosting ni memang kegemaran keluarga saya. Saya akan gunakan cream cheese frosting atau topping kepada Red Velvet Cake dan Walnut Carrot Cake.

Cream cheese frosting ni ssebenarnya adalah adunan butter, cream cheese, gula dan esen vanilla. Ada juga yang mencampurkannya dengan whipping cream

Kebanyakkan baker menggunakan cheese cream frosting ni untuk RV cake dan Walnut Carrot Cake. Keburukkan krim ni.. dia tak tahan lama, memang cepat melt. Maka kita perlu menyimpannya ditempat yang sejuk.

Jom kita lihat campuran cream cheese frosting ni..

CREAM CHEESE FROSTING 1.
Buttercream cheese topping, sesuai untuk carrot cake atau red velvet. Ada yang menggunakan ratio cream cheese, butter dan gula kepada 2:1:1 iaitu 2 bahagian cream cheese - 1 bahagian butter dan 1 bahagian gula. Tetapi untuk membolehkan buttercream cheese topping bertahan dan tak jatuh jika pipe menggunakan nozel.., jumlah butter dan jumlah cream cheese mestilah sama (dari segi berat).

Bahan-bahan:
250g cream cheese
250g butter (seeloknya guna buttercup jer)
120g gula aising (boleh kurangkan ikut citarasa)
1 sudu besar perahan lemon atau sun quick.

Cara:
Pukul cream cheese dan mentega sampai lembut dan gebu. Setelah itu masukkan gula aising yang telah diayak terlebih dahu, putar lagi sampai kembang.. Sapu pada kek yg telah sejuk dgn berhati2...

Walnut Carrot Cake yang menggunakan cream cheese topping



CREAM CHEESE FROSTING 2
Adunan cream cheese frosting agak lembik, sesuai untuk Red Velvet Cake

Bahan:
250g cream cheese
50g butter
120g gula icing
1 sudu besar perahan lemon atau sun quick
1 cawan whipping/ fresh cream - pukul hingga kaku

Cara:
Pukul dulu whipping cream hingga kaku (soft peak), ketepikan. Dalam bekas lain, pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut, perlahankan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga bergaul sempurna. Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula.

*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Boleh ditambah sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek.

Red Velvet Cake yang menggunakan cream cheese frosting




Tips:
  • Anda boleh tambahkan jus lemon atau orange sun quick sebanyak 1 sudu kecil pada setiap resipi jika suka.
  • Kebiasaannya, saya menggunakan cream cheese yang masih sejuk (baru keluar dari peti), dan mentega pada suhu bilik. Tiada masalah untuk menggunakan mentega sejuk, malah mudah untuk kita membentuk bunga.
  • Adalah sering disarankan menggunakan 'unsalted butter'. Tetapi ia tetap bergantung kepada citarasa anda. Macam saya, lebih suka menggunakan mentega Anchor (salted). Atau kalau untuk makan sendiri, guna je Buttercup. Tak cacat pun rasa...dan boleh di sedapkan lagi dengan mascarpone ;)
  • Untuk frosting kek RV dan rainbow, elok digandakan setiap adunan. Untuk RV selalunya menggunakan tidak kurang dari 500g cream cheese, manakala rainbow dalam 700g sebab banyak layer.



Friday, July 15, 2016

Jus Penawar Kolestrol.




Jus ni memang mujarab untuk saya. Tujuan asalnya mmg nak kurangkan kolestrol, Alhamdulillah.. selain bacaan kolestrol saya kembali normal, sinus saya juga bertambah baik.

Sebelum ni saya hadapi 'bad sinus', terutama bila dalam ruang berhawa dingin.


Sejak amalkan jus ni, Alhamdulillah sinus saya bertambah kurang, bukanlah 100%, tapi telah kurang lebih 80%. Sekarang boleh bernafas dengan baik bila dalam air cond.

Disebabkan saya ni suka kedapur.., saya buat sendiri jer jus ni, tak lah susah mana pun.. cuma bab nak menyediakan bawang putih dan nak perah lemon tu jer agak leceh. Saya kongsikan resepi nak buat.. dan bagi yang malas nak buat.. saya ada buat banyak.. boleh dapatkan terus dari saya, call/ whatsapp 0123457550.

Bahan;
- 500g bawang putih
- 500g halia
- 1 cawan perahan lemon
- 1 cawan apple cider
- 1 cawan madu



Cara:

- Masukkan bawang putih dalam blender, tambahkan 2 cawan air. Blend dan tapis. Gunakan air tersebut utk blend halia pulak dan tapis jusnya.

- Masukkan perahan air bawang putih & halia dan perahan lemon dalam periuk dan panaskan dgn api perlahan, renihkan dalam 30 minit.

- Angkat dan sejukkan, campurkan apple cider dan madu, kacau sebati.








Cara minum:
- 1 sudu besar pagi sebelum sarapan (seeloknya bangun tidur)
- 1 sudu besar 1/2 jam sebelum tidur

Jus ini sangat mujarab bagi mereka yang ada masalah;
- Jantung tersumbat
- Athma
- Tekanan darah tinggi
- Kolestrol tinggi
- Resdung
- Arthritis
- Gout
- Kencing manis
- Kebas tangan kaki
- Sembelit





~ Selamat Mencuba ~

Tart Buah-buahan




Sesuai sangat untuk hantaran pertunangan/ perkahwinan. Jika ada permintaan.., saya akan buat.. boleh call/ whatsapp saya 012-3457550 untuk tempahan atau personal class. Apapun saya kongsikan juga resepinya.

Bahan;
2-1/2 butter (salted atau unsalted.. dua2 pun ok)
1kg tepung
8 sudu besar gula icing
4 sudu besar tepung jagung
4 biji kuning telur
1 sudu kecil vanila
pewarna


Jem (saya guna jem nenas jer.. tapi kalau ada nak buat jem strawberry ke.. jem manggis ke.. boleh jer.. yang penting jem tu senang dibentuk)

Caranya;
- Pukul butter dan gula icing (anggaran 3 minit- guna mixer). Masukkan esen vanilla dan kuning telur, pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung perlahan-lahan dan gaul hingga sebati.

- Bahagikan adunan kepada 7 bahagian.. dan warnakan ikut buah2an yang dikehendaki.., tapi jangan lupa warna hijau (daun).

- Sukat doh menggunakan sukatan sudu besar, 1 sudu besar rata (sudu yang jual kat kedat bahan kek tu ya.. bukan sudu makan). Manakala jem pulak gunakan 1 sudu kecil rata.

- Ambil doh dan masukkan jem kedalamnya (macam kita buat kuih buah melaka).. kemudian bentukkan mengikut citarasa/ seni masing2.

- Panaskan over pada suhu 140 darjah celcius, Setelah siap.. masukkan dan bakar selama 25 minit. Keluarkan dan sapukan dengan putih/ kuning telur, kemudian bakar lagi selama 3 minit dengan suhu yang sama.


Bahagikan adunan



Letak pewarna mengikut citarasa


Bentukkan mengikut senitangan