Bahan:
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung gandum
1cwn air (atau secukupnya)
1sudu teh garam
Untuk sira gulanya;
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
Cara:
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
~ Selamat mencuba ~
Asalamualaikum...
ReplyDeleteSy mmg Sgt Suka kuih ne.mslh nya sy slalu fail dgn menyira gula.Bole kh puan bg tips sikit atau Petua ttg menyira gula ni
Masukkn kuih bile dh berbuih2 likat...bile dh masuk kuih,tutup api....kacau smpai air gula kering...kalo api bukak mmg xkn jadi
DeleteTq ilmu nya.. Smlm buat gula jd cair je.. Lama2 kuih lembik.. 😂😂😂
Deleteni kuih faveret sy!!!! emmmmm
ReplyDeletekuih pebret...tpi xleh mkn byk...huhuhuuu
ReplyDeleteterima kasih sbb share resepi. hehe. sy mmg suka mkn kuih ni, walaupun manis yg amat.
ReplyDeleteWah sedapnyaaaa
ReplyDeleteTq....sy ambik resepi nya sahaja tidak yg lain.
ReplyDeleteBlh ke Kalo x de kelapa?
ReplyDeletekuih pebret ni
ReplyDeleteAssalamulaikum.. saya nak tanya.. boleh tak kalau getas-getas digoreng pd waktu malam & disirakan gula esok pagi..
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteSaya sudah cuba, mmg menjadi 1st buat pula tu..
Terima kasih banyak2