Thursday, September 11, 2014

Kek Pelangi Kukus


Kek kukus pelangi ni saya copy dari Blog Noor Masri sebagai rujukan untuk buku masak bergerak saya ni. Teruja nampak kek kukus ni.

Bahan: (Loyang 7x7x3)

1 cawan mentega (225g)
¾ cawan gula kastor (akak kurangkan jd 1/2 cawan aje tp tetap manis)
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu besar koko
1 sudu kecil vanila
Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga 


Cara:

  • Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 
  • Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
  • Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilenser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. 
  • Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

Nota:
Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. (kalau tak tambah susu pun, kek tetap lembut) 


Jika bahagi ke dlm mangkuk2 kecil, masa mengukus lebih pendek.


~ Selamat mencuba ~


No comments:

Post a Comment