Seronok kan kalau dapat buat kaya sendiri? Sekarang ni semuanya mahal.., apa kata kita buat jer sendiri.. jimat.
Bahan:
- 5 biji telur
- 200 g gula pasir
- 1-3/4 cawan santan
- 3 helai daun pandan (simpulkan)
- 1-1/2 sudu besar tepung jagung + 1- 1/2 sudu besar air
Bahan Karamel:
- 50 g gula pasir
Cara:
- Pecahkan telur dalam mixer, masukkan santan dan gula. Pukul sebati dan tapis.
- Masukkan adunan dalam periuk (seeloknya non-stick). Masukkan daun pandan dan panaskan dengan api perlahan. Dengan menggunakan senduk kayu, kacau berterusan adunan hingga masak (anggaran 20 minit). Untuk memekatkan kaya, campurkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati.
- Panaskan gula dalam periuk/ kuali sehingga cair, bila karamel bertukar keperangan, tutup api dan masukkan karamel ke kaya tadi, kacau sebati. Kaya akan jadi warna perang. Tutup api dan sejukkan.
- Bila kaya dah sejuk, keluarkan daun pandan dan masukkan kaya dalam blender dan blend untuk menghilangkan bintil-bintil (jika ada). Blend hingga kaya silky smooth consistency dan tanpa bintil, simpan kaya dalam botol.
Tips:
Kalau rasa susah sangat nak buat karamel tu, boleh saja gunakan 1 cawan gula, panaskan hingga cair dan bertukar warna keperangan dan masukkan air perlahan-lahan dan kacau hingga agak likat (seperti madu).
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment