Saturday, December 03, 2016

Fresh Deli Bun


Tak tau nak namakan apa.., tapi disebabkan resepi ni saya tak salin dari mana-mana, buat berdasarkan cuba-cuba, saya namakan jer lah Fresh Deli Bun. Nak buatnya pun simple jer.. Jom tengok resepinya...


Bahan;

2 cawan susu suam (saya guna susu cair)
2 sudu besar yis segera
¼ cawan gula pasir halus
2 sudu teh garam
6 sudu besar butter (suhu bilik)
2 biji telur (gred 2A)
6 cawan tepung gandum
1 sudu besar melt butter (untuk sapuan atas bun selepas masak)


Cara Membuatnya:
  • Dalam mixer, satukan susu suam, yis, gula, garam, butter dan telur. 
satukan susu suam, yis, gula, garam, butter dan telur

Masukkan 5-1/2 cawan tepung

Putar hingga doh tidak lagi melekat tepi mangkuk

  • Masukkan 5½ cawan tepung. Menggunakan penguli doh (dough hook), putar mixer dengan kelajuan perlahan. Bila tepung dah sebati tambah kepada kelajuan sederhana. Masukkan baki tepung (sedikit demi sedikit) dan putar sehingga doh tidak lagi melekat ditepi-tepi mangkuk. Doh akan sedikit melekit dan lembut. 
  • Tutup doh dengan tuala dan biarkan selama lebih kurang 90 minit. 

  • Sapukan acuan/ parchment paper dengan minyak/ butter. Bahagikan doh kepada bebola kecil atau timbang seberat 250g (anggaran 24 ball). 

Bahagikan doh menggunakan penimbang

Letakkan doh dalam tray pembakar

  • Tutup dan biarkan naik selama 1 jam. 
  • Panaskan oven kepada 190 darjah celcius. Bakar selama 12 to 14 minit sehingga kuning keperangan. 
Telah siap dibakar

  • Keluarkan dari oven dan sapukan dengan melted butter
Sapukan dengan melted butter

  • Biarkan bun dalam tray lebih kurang 15 minit sebelum disejukkan atas redai.
~Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment