ATURAN
1. Sediakan bahan untuk 'paste'
2. Rebusan Daging
3. Bahan Lain
2. Rebusan Daging
3. Bahan Lain
Penyediaan Paste.Sediakan bahan ni terlebih dahulu. Boleh disediakan banyak2 dan keep in the fridge.. bila nak masak.. just tumiskan paste ni.. (buat permulaan sediakan sikit jer)
Bahan Paste;
300 g udang basah (bersihkan dari kulit dan kepala)
100 g udang kering (rendam)
200 g kacang tanah (sangai terlebih dahulu)
5 tangkai cili kering 3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah ..... diblend bersama 4 sudu besar kacang tanah.. diblend halus Sedikit minyak, garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
Cara Membuat Paste:
Udang dibersihkan, isi udang bersama udang kering di blend. Kacang tanah diblend halus (berasingan dengan udang, sebab udang tu tak perlu blend halus pun). Kulit dan kepala udang direbus.. jadikan stok, blend dan tapis. Panaskan minyak.. tumiskan bahan2 tumis.. masukkan air stok, udang dan kacang tanah. Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.. biarkan pekat hingga menjadi paste. (Ia boleh disimpan lama dalam frizer)
Rebusan DagingRebus daging anggaran 1/2 jam.. kemudian simpan air rebusan dan hiris nipis daging... ketepikan.
Sediakan bahan2 lain.Bahan;
Mee Kuning (celur)
Sawi Tomato (belah 4)
Tahu digoreng dan hiris
Telur
Bahan hias..
Cili Merah
Bawang Goreng
CARA MEMBUATNYA.
Panaskan minyak, masukkan paste.. goreng sedikit. Goreng hingga begini anggaran 2 minit.
Masukkan air rebusan daging dan daging.
Masukkan sawi dan tomato... biar mengelegak baru masukkan telur.. jangan dikacau.. biarkan telur masak ala2 cair gitu..
Sediakan mee dan tahu goreng
Tuangkan kuah mee bandung ke atas mee.. dan taburkan cili dan bawang goreng.
~ Selamat Mencuba ~
nanti nak try ni thanks for this resepi
ReplyDeletesaya blend isi udang ngan udang kering.. semasa memasak jadi berketul-ketul isi udang tu.. nape ek?
ReplyDeleteBanyak resepi berguna di foodwishes
ReplyDeleteterima kasih. moga awak diberi ganjaran pahala. saya memang suka makan mee bandung tapi nak dapat macam recipe ini susah.
ReplyDeleteyummy sedapnya
ReplyDeletebagus, sangat membantu. Terima kasih
ReplyDeletethis is the best recipe yg sye tgk....n yg sme dgn i pye selera,i try ok....
ReplyDeletekaripap tu nmpak sungguh mengancamm...saya kalau buat kulit dia selalu x berapa nk elok..anda mmg pandai masak..mi bandung tu saya akan cuba juga..nice blog..sila singgah jika berkesempatan
ReplyDeletekenapa rupenye mcm asam pedas
ReplyDeletebest nyaaa.. teringat akak buat masa gathering dlu ...
ReplyDeletepastu sya try buat resepi ni pun menjadi..... sedap sangat