Bahagikan pastri rapuh kepada 8 bahagian yang sama
PASTRI BIASA
700g tepung gandum
2 cawan air + 1 sudu teh garam halus
Uli hingga sebati dan bahagikan kepada 8 bahagian yang sama
Canaikan pastri biasa anggaran sebesar piring kuih dan letakkan pastri rapuh diatasnya. Balut pastri rapuh tadi, buat seperti bebola.
Canaikan bebola tadi hingga nipis (jangan terlalu nipis) dan potong dua, lalu di gulung setiap satu seperti gambar diatas.
Leperkan sekali lagi setiap bahagian tadi dengan kedudukan seperti gambar diatas
Gulung lagi untuk kali kedua
Siap gulung, bahagikan gulungan kedua tadi kepada empat (4) bahagian
Canaikan setiap bahagian tadi anggaran sebesar tapak tangan dan sudukan inti keatasnya
Tutup inti tadi seperti gambar diatas, dan kelim seperti biasa.
Inilah hasil karipap yang telah siap dikelim. Setiap bebola menghasilkan lapan biji karipap.
Inilah hasil karipan yang telah siap digoreng. Jangan goreng menggunakan api yang besar.
sedap2
ReplyDeletenampak cedap jr.. ttibe lak tringn nk wat.thanks 4 ur receipe..
ReplyDeleteSilakan, dah cuba sila feedback.
ReplyDeleteHmmm tentu sedap. Esok saya buatlah. Ikut betul-betul resipi ni! Thank you. Thank you.
ReplyDeleteHmmm tentu sedap. Esok saya buatlah. Ikut betul-betul resipi ni! Thank you. Thank you.
ReplyDelete