Bahan Kulit Luar:
- 350g tepung gandum
- 30g (sesudu besar) butter
- 3/4 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
Cara;
Gaulkan tepung dengan butter, satukan garam kedalam air. Masukkan air kedalam tepung sedikit demi sedikit, uli hingga sebati hingga menjadi doh lembut. Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama.
Bahan Kulit Rapuh (dalam):
- 150 g tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 75g butter
Cara:
Satukan tepung. gaul dengan butter hingga menjadi doh. Bahagikan kepada 4 bahagian yang sama.
4 bahagian doh luar (putih) dan 4 bahagian doh dalam (kuning)
Bahan Inti;
Boleh ambil kat sini ya.. INTI KENTANG
Cara Membuatnya:
- Leperkan sedikit doh luar, masukkan doh rapuh kedalamnya, tutup semula.., dan buat kesemuanya.
Keliahatan doh luar yang telah dimasukkan doh rapuh
- Leperkan doh.
Lipatkan doh begini
Kemudian lipat bahagian satu lagi
- Gelek lagi doh yang telah dilipat.
Sekarang, gulung begini pula
Gulungan akan kelihatan macam ni dari bahagian tepi
Potong anggaran 3/4 cm (jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat). Gelek untuk meleperkannya, ini pun kena pastikan jangan terlalu tebal (nanti keras) dan jangan terlalu nipis (nanti susah nak handle)
Sedia untuk dimasukkan inti.
Lipat dan kelim tepinya
Beginilah rupanya
Karipap sedia untuk digoreng
Tips:
- Untuk memudahkan masa meleperkan doh, saya gunakan plastik, doh diletakkan antaranya.
- Jangan gunakan mesin mee untuk meleperkan doh, hasil pusingannya tak berapa cantik.
- Masa menggoreng. jangan goreng terlalu lama, nanti kulit karipap akan keras.
~ Selamat Mencuba ~
Tq share..
ReplyDelete