Friday, June 27, 2014

Tiramisu





Bahan:

250 g cream cheese*
125 g butter (1/2 buku)*
1-1/2 cawan whipping cream*
100 g gula halus
Lady finger secukupnya
Nescafe
Serbuk koko

Bahan yang bertanda * perlu dibiarkan pada suhu bilik.



Biskut Lady Finger (ada dijual dikedai kek)

Cara Membuatnya:

  1. Pukul cream cheese bersama gula hingga kembang, masukkan whipping cream dan pukul lagi hingga sebati.
  2. Sediakan bekas, nescafe dibancuh dengan sedikit air suam. 

  1. Layer pertama - Celup lady finger dan aturkan kedalam bekas.
  2. Layer kedua - Tuangkan bancuhan cream cheese diatas layer 1.
  3. Layer Ketiga, celupkan lady finger kedalam larutan nescafe dan aturkan atas layer ke 2.

  1. Layer keempat - Tuangkan bancuhan cream cheese.
  2. Sejukkan sebentar dalam peti sejuk dalam masa 20 min. dan akhir sekali taburkan serbuk koko diatasnya. Seeloknya gunakan ayak dan taburkan serbuk koko diatas lapisan ke empat.
  3. Hiaskan dengan strawberry atau buah-buahan.

Boleh juga dibuat dalam bekas-bekas yang kecil sebegini, lady finger perlu dipatahkan mengikut saiz bekas sebelum dicelupkan dalam larutan nescafee

Sedap dimakan ketika sejuk

~ Selamat Mencuba ~

No comments:

Post a Comment