Bahan:
250 g cream cheese*
125 g butter (1/2 buku)*
1-1/2 cawan whipping cream*
100 g gula halus
Lady finger secukupnya
Nescafe
Serbuk koko
Bahan yang bertanda * perlu dibiarkan pada suhu bilik.
Biskut Lady Finger (ada dijual dikedai kek)
Cara Membuatnya:
- Pukul cream cheese bersama gula hingga kembang, masukkan whipping cream dan pukul lagi hingga sebati.
- Sediakan bekas, nescafe dibancuh dengan sedikit air suam.
- Layer pertama - Celup lady finger dan aturkan kedalam bekas.
- Layer kedua - Tuangkan bancuhan cream cheese diatas layer 1.
- Layer Ketiga, celupkan lady finger kedalam larutan nescafe dan aturkan atas layer ke 2.
- Layer keempat - Tuangkan bancuhan cream cheese.
- Sejukkan sebentar dalam peti sejuk dalam masa 20 min. dan akhir sekali taburkan serbuk koko diatasnya. Seeloknya gunakan ayak dan taburkan serbuk koko diatas lapisan ke empat.
- Hiaskan dengan strawberry atau buah-buahan.
Boleh juga dibuat dalam bekas-bekas yang kecil sebegini, lady finger perlu dipatahkan mengikut saiz bekas sebelum dicelupkan dalam larutan nescafee
Sedap dimakan ketika sejuk
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment