Friday, October 17, 2008

Kebab Simple


Bahan;
Daging/ ayam burger (any brand)
Mentega
Mayonis
Cili sos
Roti Pita
Daun salad
bawang besar (dihiris)

Cara;
Goreng daging/ayam burger dengan menggunakan sedikit mentega, angkat dan sejukkan. Hiris nipis daging ini. Campurkan dengan sedikit mayonis, cili sos dan hirisan bawang.

Roti pita dipanaskan atas 'pan' dengan sedikit mentega, angkat dan belas dua. Setiap satu belah tengah.

Masukkan daun salad, diikut dengan daging burger yang telah digaulkan dengan mayonis dan sos. Sedia untuk dimakan.

Thursday, October 16, 2008

Acar Buah


Bahan untuk menumis;
  • 300 g Cili Kering
  • Rempah kari 5 sudu besar
  • 10 ulas bawang putih (dihiris)
  • 15 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 inci halia (dihiris jejari halus)
Cili kering dicuci dengan air panas (lalukan) dan disangai dengan sedikit minyak sehingga warna cili kering tadi agak kehitaman (tapi jangan terlalu hitam). Blend dengan sedikit air panas. Cili blend ini dicampurkan dengan serbuk kari.. ketepikan.

Bahan-bahan jeruk;
  • 15 biji jeruk limau (lihat cara menyediakan jeruk limau)
  • Buah-buahan Jeruk (kalau dipasar boleh panggil jeruk acar, berwarna warni dan bercampur)
  • 15 ulas bawang merah (cuci dengan air panas)
  • 10 ulas bawang putih (cuci dengan air panas)
  • 10 biji Buah Kurma (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • 10 biji buah prune (digoreng dgn minyak panas dan tos)
  • Sedikit kismis putih (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • Cili Api (jika suka - digoreng dengan minyak, tos)
  • 1 cawan penuh cuka
  • Gula, garam dan serbuk perasa.
  • 1 cawan Air masak (panas)

Cara membuatnya;
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili blend yang dicampur serbuk kari, goreng hingga pecah minyak.
  • Masukkan air masak diikuti dengan buah-buahan jeruk serta kismis, buah kurma, prune dan jeruk limau, perlu dikacau selalu supaya tak berkerak. Masukkan cuka, kacau lagi.. akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan gula (perlu diingatkan.. acar ini memerlukan banyak gula). 
  • Kacau hingga pekat. Masukkan ke dalam botol-botol kecil. Ianya patut tahan lama tanpa disimpan dalam peti sejuk.




Cara Menyediakan Jeruk Limau;

 

  • Limau nipis di rebus dengan air mendidih anggaran 2 minit, buang air, ulangi proses merebus hingga 3 atau 4 kali (setiap kali menggunakan air baru). Ini bertujuan menghilangkan pahit kulit limau.
  • Tunggu limau yang direbus tadi sejuk sedikit, belah 4 (jangan putus) dan lumurkan dengan campuran garam dan gula (nisbah 2:3).


  • Masukkan kedalam botol, masukkan sedikit cuka, jemur seketika (1/2 hari) ditengah panas. Simpan limau tadi dalam 1 minggu sebelum dijadikan acar.

~Selamat mencuba~

Pajeri Terung


Bahan;

Terung Panjang 3 biji (buang kulit tengah dan potong)
Rempah Kari 4 sudu besar (campurkan sedikit dengan 1 sudu cili blend)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)

Bahan tumbuk;
4 ulas Bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit udang kering

Santan (anggaran 3 cawan)
Kerisik 3 sudu besar
Minyak untuk menumis
Serbuk perasa, garam dan gula.

Cara;
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan serbuk kari.. tumis hingga agak garing, masukkan santan dan terung. Biarkan terung agak lembut, masukkan kerisik dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula. Biarkan seketika hingga pekat.

Monday, September 29, 2008

Almond Sugee


Bahan;
1 mangkuk minyak sapi ( I guna gheeblend)
1 mangkuk gula ising
5 sudu serbuk badam
Tepung gandum

Cara;
Minyak sapi dipanaskan, kemudian disejukkan. Masukkan gula ising, gaul rata dan sebati. Masukkan serbuk badam, perlahan-lahan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga anggaran menjadi doh yang boleh dicanai. Canaikan (kalau nak senang, gunakan plastik). Terapkan guna acuan, kalau boleh acuan tersebut biar jenis simple.. kerana doh ini agak melekit dan penggunaan acuan simple berbentuk bulat, empat segi lebih mudah.

Aturkan dalam dulang dan dibakar pada suhu 175 darjah celcius selama 15 minit. Selamat mencuba.

Sunday, September 28, 2008

Tumis Asam Pedas Daging





Bahan;

1/2 daging lembu (beli jer yang fresh tempatan)
4 buku kentang, dibelah 4
3 sudu besar cili blender

4 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
Minyak untuk menumis

Air, sedikit asam jawa digaul dengan 1 inci belacan - dapatkan air (kalau tak nak belacan pun ok)

3 helai daun limau purut
2 sudu besar kerisik
Garam dan serbuk perasa

Cara Masak;

Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk dan cilli blender. Biar naik bau, masukkan air asam jawa yang digaul dengan belacan. Masukkan daging, biarkan merenih hingga daging empuk. Masukkan kentang, kerisik, daun limau... biarkan kentang empuk dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

Wednesday, September 17, 2008

Aneka Sambal Belacan

Sambal Belacan style Raalah (orang Perak)

Bahan: Cili merah 5 biji, sedikit ikan bilis (10 bilis), seinci belacan (dibakar atau digoreng terlebih dahulu), seinci asam jawa (tanpa biji), sedikit gula pasir. Cara buat: Kesemua bahan ditumbuk, akhir sekali masukkan sedikit gula.


Sambal Belacan Binjai

Bahan: Cili merah 5 biji, 5 hiris asam binjai, seinci belacan (dibakar atau digoreng terlebih dahulu). Cara buat: Kesemua bahan ditumbuk, akhir sekali masukkan sedikit gula jika nak kurangkan pedasnya.

Tuesday, August 26, 2008

Menu Sabtu 23 Ogos 2008

Telur Itik Masak Lemak Cili Api

Bahan

Telur Itik 6 biji
6 - 8 biji belimbing buluh/ mangga muda
1 biji kelapa (perah santan)
Cili Api 25 biji (kalau nak pedas lebihkan lagi)
Kunyit hidup
Bawang merah 4 ulas
(3 bahan diatas di blend/ tumbuk halus)
Sedikit garam dan serbuk perasa

Caranya;

Masukkan santan dalam periuk, masukkan bahan tumbuk, belimbing buluh dan renihkan hingga mendidih. Pecahkan telur itik sebiji-sebiji kedalam santan yang mendidih, biarkan seketika sambil kacau santan (jangan sampai kena telur, bagi memastikannya telur tidak pecah). Masukkan santan pekat, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.. biarkan mendidih seketika.. angkat dan hidang.



Sambal Belacan Asam Binjai
Lada merah 6 biji
2 cm kiub belacan (dibakar atau digoreng)
5 hiris asam binjai
Tumbuh lada dan belacan, masukkan hirisan asam binjai.


Telur Goreng Masak Kicap

Tuesday, August 12, 2008

POPIA BASAH


A: Kulit Popia

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu makan cuka makan
  • 1 sudu kecil garam
Masukkan cuka makan dan garam kedalam air. Bancuh tepung di dalam bekas.. dan biarkan lebih kurang 1 jam. Gunakan tangan untuk membuat kulit popia. Mulakan melenser adunan dari sebelah luar dan bawa ke tengah. Bancuhan ini mesti dalam bentuk elastic (liat-liat bergam). Seeloknya gunakan 'non stick pan'. Tak perlu letak minyak (kalau letak minyak.., nanti masa nak melenser.. tepung tadi tak akan melekat).



B: Bahan Sos
  • 250 g lada kering,buang biji (rebus)
  • 3 - 5 ulas bawang putih
  • 200 g kurma (tanpa biji) atau ksimis hitam
  • Gula pasir/ perang secukup rasa
  • sedikit garam
Blend lada dan kurma serta bawang putih (blend bersama pun boleh). Masukkan dalam periuk.. masak dengan api perlahan hingga hampir pekat. Masukkan gula, garam dan masak lagi hinga betul2 pekat.




Kacang tanah, disangai dan ditumbuk halus


C: Bahan Inti.


  • Udang Kertas (bersihkan, gaul dengan tepung jagung atau tepung beras dan sedikit garam. Goreng dalam minyak yang banyak, tunggu sejuk dan blend kasar).
  • Kacang Tanah (sangai dan blend)
  • Kacang Panjang (hiris kecil2 dan celur)
  • Taugeh (celur)
  • Sengkuang (dihiris jejari panjang)
  • Lobak disagat (jejari panjang)
  • 1 keping tahu (dihancurkan)
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
Bawang putih, merah dihiris. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan hiris hingga garing, masukkan sedikit serbuk kunyit, masukkan tahu yang telah dihancurkan, sengkuang.. masak hingga sengkuang agak lecur, masukkan lobak merah dan masak sebentar dan angkat masuk kedalam bekas.


Kedua-duanya kacang panjang dan tauge dicelur dan ditoskan

Udang Kertas digaul dengan tepung jagung dan digoreng (deep frying) kemudian di cincang halus atau blend kasar.

CARA MENGHIDANG;

Sapukan kulit popia dengan sos, taburkan kacang Tanah.


Letakkan kacang panjang dan taugeh, sengkuang dan taburkan dengan udang goreng tepung yang telah dihancurkan.


Gulung seperti membuat kuih ketayap.


~ Selamat mencuba ~

Nota.

Kulit popia boleh dibuat awal, pastikan ianya ditutup dengan tuala bsah.

Sunday, March 30, 2008

Roti Jala




Bahan-bahan;


1 kg tepung

1 biji kelapa parut (dapatkan santan anggaran 1L)

Air secukupnya

Telur 1 biji

Sedikit pewarna kuning, garam secukup rasa


Cara membuatnya;

Masukan tepung dalam bekas, pecahkan telur, masukkan garam serta pewarna kuning. Masukkan santan, kacau. Dengan menggunakan blender, blend bancuhan tadi hingga sebati. Masukkan air sekiranya bancuhan terlalu pekat. Dapatkan bancuhan seperti membuat kuih katayap (kuih dadar).


Panaskan 'non stick pan', jalakan menggunakan acuan roti jala. Bila tak melekat (atau sudah masak), angkat dan gulung atau lipat. Sedap dimakan bersama kuah kari.