Friday, October 17, 2008

Kebab Simple


Bahan;
Daging/ ayam burger (any brand)
Mentega
Mayonis
Cili sos
Roti Pita
Daun salad
bawang besar (dihiris)

Cara;
Goreng daging/ayam burger dengan menggunakan sedikit mentega, angkat dan sejukkan. Hiris nipis daging ini. Campurkan dengan sedikit mayonis, cili sos dan hirisan bawang.

Roti pita dipanaskan atas 'pan' dengan sedikit mentega, angkat dan belas dua. Setiap satu belah tengah.

Masukkan daun salad, diikut dengan daging burger yang telah digaulkan dengan mayonis dan sos. Sedia untuk dimakan.

Thursday, October 16, 2008

Acar Buah


Bahan untuk menumis;
  • 300 g Cili Kering
  • Rempah kari 5 sudu besar
  • 10 ulas bawang putih (dihiris)
  • 15 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 inci halia (dihiris jejari halus)
Cili kering dicuci dengan air panas (lalukan) dan disangai dengan sedikit minyak sehingga warna cili kering tadi agak kehitaman (tapi jangan terlalu hitam). Blend dengan sedikit air panas. Cili blend ini dicampurkan dengan serbuk kari.. ketepikan.

Bahan-bahan jeruk;
  • 15 biji jeruk limau (lihat cara menyediakan jeruk limau)
  • Buah-buahan Jeruk (kalau dipasar boleh panggil jeruk acar, berwarna warni dan bercampur)
  • 15 ulas bawang merah (cuci dengan air panas)
  • 10 ulas bawang putih (cuci dengan air panas)
  • 10 biji Buah Kurma (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • 10 biji buah prune (digoreng dgn minyak panas dan tos)
  • Sedikit kismis putih (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • Cili Api (jika suka - digoreng dengan minyak, tos)
  • 1 cawan penuh cuka
  • Gula, garam dan serbuk perasa.
  • 1 cawan Air masak (panas)

Cara membuatnya;
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili blend yang dicampur serbuk kari, goreng hingga pecah minyak.
  • Masukkan air masak diikuti dengan buah-buahan jeruk serta kismis, buah kurma, prune dan jeruk limau, perlu dikacau selalu supaya tak berkerak. Masukkan cuka, kacau lagi.. akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan gula (perlu diingatkan.. acar ini memerlukan banyak gula). 
  • Kacau hingga pekat. Masukkan ke dalam botol-botol kecil. Ianya patut tahan lama tanpa disimpan dalam peti sejuk.




Cara Menyediakan Jeruk Limau;

 

  • Limau nipis di rebus dengan air mendidih anggaran 2 minit, buang air, ulangi proses merebus hingga 3 atau 4 kali (setiap kali menggunakan air baru). Ini bertujuan menghilangkan pahit kulit limau.
  • Tunggu limau yang direbus tadi sejuk sedikit, belah 4 (jangan putus) dan lumurkan dengan campuran garam dan gula (nisbah 2:3).


  • Masukkan kedalam botol, masukkan sedikit cuka, jemur seketika (1/2 hari) ditengah panas. Simpan limau tadi dalam 1 minggu sebelum dijadikan acar.

~Selamat mencuba~

Pajeri Terung


Bahan;

Terung Panjang 3 biji (buang kulit tengah dan potong)
Rempah Kari 4 sudu besar (campurkan sedikit dengan 1 sudu cili blend)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)

Bahan tumbuk;
4 ulas Bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit udang kering

Santan (anggaran 3 cawan)
Kerisik 3 sudu besar
Minyak untuk menumis
Serbuk perasa, garam dan gula.

Cara;
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan serbuk kari.. tumis hingga agak garing, masukkan santan dan terung. Biarkan terung agak lembut, masukkan kerisik dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula. Biarkan seketika hingga pekat.