Friday, June 10, 2016

Sambal Toktok (Sambal Belacan ala Jawa)




Sambal Belacan

Kalau bangun sahur tu macam tak berselera jer.., apa kata buat ni.., orang bujang pun boleh buat ni.., sambal style jawa..

Bahan;
5 biji lada merah + cili padi (utk pedas)
5 ulas bawang merah
1 biji tomato (belah 6, supaya senang nak tumbuk)
Sejemput ikan bilis
1-1/2" belacan
Sedikit gula melaka (sikit jer tau)

Cara;
Semua bahan digoreng dengan minyak (eloknya ikan bilis goreng berasingan).

Satukan dan tumbuk. Sedap makan dengan nasi panas.


Cili merah, bawang mereah, ikan bilis, belacan dan tomato


Kalau nak pedas.., tambah lagi cili padi. Goreng kesemuanya (goreng satu2 lah ya, maksudnya goreng ikan bilis dulu, goreng lada.. dan seterusnya). 


Satukan kesemuanya dalam lesung dan tumbuk


Siap untuk dihidangkan.



~ Selamat Mencuba ~


Thursday, June 09, 2016

Popia Nestum


Senang rupanya nak buat Popia Nestum ni. Sebelum ni tak teringin pun nak buat, tapi bila mengenangkan harganya RM20/ 400g, dan anak2 saya ni mmg tak tau beli 1 bekas, kalau boleh nak ngadap sorang satu bekas..😄😄.

Nasiblah ada anak dara sorang yang rajin.., tengoklah hasil Popia Nestum yang anak saya buat ni.(Pelajar tingkatan 3 - betapa nak menggambarkan ianya kerja senang.. haha) 


Bahan:
- Kulit popia (seeloknya saiz besar)
- Tepung jagung atau tepung gandum (dibancuh dengan air suam/ panas untuk dijadikan kanji)
- Minyak untuk menggoreng

Bahan tabur:
- Nestum
- Susu tepung
- Gula.

Cara:
- Gunakan lidi untuk menggulung kulit popia (tgk gambar), sapukan dengan tepung jagung yg dibancuh dengan sedikit air panas untuk melekatkannya. Gulung hingga habis.

 

 

 


- gunting anggaran 1 inci, dan goreng sehingga kekuningan, angkat dan tos.



- Sementara nak tunggu hingga sejuk, bahan tabur disatukan dan diblend bersama hingga halus.

- Masukkan gulungan popia yg telah sejuk dalam bekas bertutup, masukkan juga bahan tabur..., tutup bekas dan goncang supaya serata.

- Simpan dalam bekas kedap udara.

~ Selamat Mencuba ~