Sambal Belacan
Kalau bangun sahur tu macam tak berselera jer.., apa kata buat ni.., orang bujang pun boleh buat ni.., sambal style jawa..
Bahan;
5 biji lada merah + cili padi (utk pedas)
5 ulas bawang merah
1 biji tomato (belah 6, supaya senang nak tumbuk)
Sejemput ikan bilis
1-1/2" belacan
Sedikit gula melaka (sikit jer tau)
Cara;
Semua bahan digoreng dengan minyak (eloknya ikan bilis goreng berasingan).
Satukan dan tumbuk. Sedap makan dengan nasi panas.
Cili merah, bawang mereah, ikan bilis, belacan dan tomato
Kalau nak pedas.., tambah lagi cili padi. Goreng kesemuanya (goreng satu2 lah ya, maksudnya goreng ikan bilis dulu, goreng lada.. dan seterusnya).
Satukan kesemuanya dalam lesung dan tumbuk
Siap untuk dihidangkan.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment