Friday, October 19, 2012

Chocolate Banana Cake




Kemaruk sangat saya ni dengan kek dan muffin. Isnin lepas, balik kerja, lepas siap-siap yang wajib, saya ke dapur lagi. Tengok buah-buahan dalam bakul banyak, pisang pun dah masak ranum.., terus jer teringat Chocolate Banana Cake SR. Resepi ni saya ambil dari web Joy of Baking, cuma kat sini kuantiti pisang tu saya lebihkan.. agar rasa pisang tu lebih sikit dari rasa coklat... hasilnya sangatlah membuatkan hati saya gembira.., akhirnya saya berjaya membuat kek kegemaran saya. Jom tengok macam mana nak buatnya... senang bangat, dalam kes ni saya tak menggunakan electrical mixer pun. 

Bahan;

Bahan A (bahan kering);

• 3-1/2 cawan tepung gandum
• 1-1/2 cawan serbuk koko
• 3-1/2 cawan gula castor
• 3 sudu teh baking powder
• 3 sudu teh soda bikarbonat
• 1 sudu teh garam halus

* Bahan-bahan kering ini ( kecuali gula dan garam) perlu diayak dan kesemua bahan ini disatukan dalam satu bekas.

Bahan B (bahan basah);

 4 biji telur gred A
• 1 cawan minyak masak (minyak biasa pun boleh)
• 1 cawan susu segar
• 2 cawan air suam
• 2 sudu teh esen vanilla
• 4 cawan pisang masak (lenyek, jangan terlalu hancur.. lagi sedap kalau lebihkan kuantiti)


Bahan C (Frosting Chocolate Ganache);

• 450 g coklat masakan (dipotong kecil-kecil)
• 1-1/2 cawan heavy whipping cream (biasa dijual dalam kotak macam susu kotak)
• 2 sudu besar unsalted butter

Cara Membuat:

Chocolate Banana Cake;

  • Panaskan oven pada susu 180 darjah C
  •  Griskan acuan (10" x 10") dan ketepikan.
  • Dalam bekas besar, satukan semua bahan kering dan gaul sebati, ketepikan dahulu.
  • Dalam bekas lain, pukul sedikit telur (macam nak buat telur dadar jer), masukkan minyak, susu segar, air suam, esen vanilla dan pisang. Gaul hingga kesemuanya sebati.
  • Curahkan bahan basah kedalam bahan kering tadi, kacau/gaul hingga rata.
  • Tuangkan adunan kedalam acuan dan bakar selama 50 - 60 minit atau sehingga masak


Frosting Chocolate Ganache;

  • Coklat masakan diletakkan didalam mangkuk yang tahan panas.
  • Dalam periuk, panaskan whipping cream bersama butter, angkat dari api sebaik sahaja mendidih.
  • Curahkan whipping cream tadi kedalam manggunk yang berisi coklat, kacau hingga coklat hancur dan sebati dengan whipping cream.
  • Biarkan sejuk, dan setelah sejuk, pukul sedikit agar coklat tadi gebu/ fluffy sebelum dituang atas permukaan kek.


Nota:
Tujuan menggunakan kaedah whipping cream ini adalah bertujuan coklat itu lembut walaupun dimasukkan dalam fridge. Kalau mencairkan coklat cara double boiled, coklat akan keras bila sejuk. Setiap 1/4 cawan whipping cream gunakan 75g coklat bar.

Dan resepi ni.. kalau nak buat separuh pun boleh.. gunakan acuan yang lebih kecil (7" x 7").


Selamat Mencuba.., dah cuba.. please update ya...

Sunday, October 14, 2012

BANANA APPLE MUFFIN

 
Sebenarnya nak buat muffin ni bukanlah susah sangat. Main campak-campak pun jadi juga, semudah buat cucur jer. Hari ni seawal pagi saya dah buat banana apple muffin. Muffin ni saya buat tidak terlalu manis, anak lelaki kata sedap manis-manis begini, tapi anak yang masih sekolah rendah tu kata.. kalau manis sikit lagi best, maka terpulang lah ya.. budak-budak kan memang suka manis. Nak tau resepinya.. jom tengok sini:
 
Bahan A (bahan kering);

500g tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
* kesemua bahan diatas diayak dan disatukan dalam satu bekas.
1 sudu teh garam
 
Bahan B;
1 cawan minyak
4 bili telur gred A
200g @ 1 cawan gula halus

450g pisang masak (dilecek jangan terlalu hancur)
2 biji epal (diparut kasar)

* untuk hiasan boleh taburkan sedikit chocolate chips sebelum dibakar.

Cara;
- Panaskan oven pada suhu 200ºC/180ºC.
- Satukan bahan B iaitu minyak, gula dan telur, pukul/ gaul sebati (pukul sedikit, asalkan sebati)
- Masukkan bahan A dan gaul sebati.
- Masukkan pisang yang telah dilecek dan epal yang telah diparut, gaul sebati.
- Masukkan 3/4 acuan penuh, taburkan chocolate chips dan dibakar selama 25 - 30 minit.
 
 

Wednesday, October 10, 2012

Apple Muffin.




Kalau chocolate moist lebih pada kesukaan anak-anak, kali ni kita buat apple muffin pulak. Rasanya ada masam-masam manis dan ada bau kayu manis. Nak buatnya tak susah, kalau tak ada electrical mixer pun boleh buat.., main campak-campak pun dah jadi, malah anak dara saya yang usia 10 tahun yang tolong mengadun. Lagi satu muffin ni tak perlu pukul lama-lama pun, kalau tak nanti jadi macam cake pulak. Jom tengok sini..

Bahan A (bahan kering):

2-1/2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis (cinnamon powder)
(kesemua bahan diatas diayak dan masukkan dalam 1 bekas)
1 sudu teh garam
Bahan B;
1 cawan gula halus
1/2 cawan gula merah (gula perang)
1 cawan minyak masak
2 biji telur gred A
1 biji lemon (bentuk lonjong berwarna kuning) - diparut kulit dan ambil jusnya
1 sudu esen vanilla

 
4 biji epal hijau (buang kulit dan diparut kasar seperti gambar diatas)

Waknut cincang

Caranya:
- Panaskan oven pada suhu 180 C

- Satukan gula halus, gula merah, minyak, telur, parutan lemon bersama jusnya dan esen vanilla.   Pukul sebati (guna tangan jer pun dah cukup, sekadar nak adunan tu mixed well)
- Masukkan bahan-bahan kering yang telah diayak tadi perlahan-lahan, kacau rata.
- Masukkan parutan epal dan kacau rata. (adunan agak kental, seperti gambar dibawah)


- Masukkan 3/4 penuh ke dalam acuan muffin dan sekiranya suka taburkan dengan walnut cincang.

- Bakar pada suhu 180 c selama 30-35 minutes atau sehingga kelihatan golden brown.


Selamat mencuba.

Monday, October 08, 2012

Chocolate Moist Muffin



Minggu lepas kali pertama aku buat muffin, tapi muffin simple jer.., ada perisa coklat dan coffee. Suka Tasha dan Dhira.., dah buat banyak2 tu siapa lagi nak jadi 'food tester' kan.., so aku paksalah Tasha dan Dhira bawa ke sekolah bagi kawan-kawan.

Dalam pada bagi kawan merasa.. ada pulak yang nak beli.., anak2 siap dah ambil order.. nak tak nak.. buat juga muffin untuk kali ke2. Jom tengok resepinya..

Bahan A;

4 cawan tepung gandum
2 cawan serbuk koko
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam halus
- Kesemua bahan disatukan dan diayak.

Bahan  B;

8 biji telur
4 cawan gula castor (boleh dikurangkan kalau tak suka manis)
2 cawan minyak masak (minya apa pun boleh)
2 cawan susu pekat
2 cawan air panas.

Cara;

Panaskan oven terlebih dahulu, biasanya pada suhu 170 - 180 darjah celcius. Saya gunakan microwave, maka saya gunakan 'one touch menu' jer. Dan sediakan paper cup anggaran 40 biji.

Telur dan gula disatukan dan dipukul, perlahan kepada high speed (anggaran 5 minit)

Perlahankan speed mixer dan perlahan-lahan masukkan susu pekat (masa ni gunakan putaran perlahan saja).

Masukkan minyak, kacau sebati.

Masukkan bahan kering perlahan-lahan, kacau perlahan hingga rata.

Masukkan air panas perlahan-lahan
(pada ketika ini kacau rata menggunakan senduk kayu saja dan adunan menjadi agak cair)

Tuangkan adunan kedalam 'paper cup' anggaran 3/4 dari saiz paper cup.

Jika suka taburkan 'chocolate chips' atau hirisan kekacang sebagai hiasan.
Bakar dalam oven anggaran 40 minit atau ssehingga masak.

Topping;