Bahan:
1/2 kilo kacang tanah
10 batang lada kering
125 gram petis
200 gram gula hitam (atau gula melaka)
200 gram gula pasir
1 genggam asam
1 1/2 cawan air masak putih
garam secukup rasa
4 biji limau kasturi diambil jusnya
Cara:
Kacang digoreng dan tumbuk/kisar jangan kasi lumat. buat kasar.
Rendam & kisar lada kering (kepedasan bergantung kepada anda sendiri), sekiranya nak pedas lagi tambah ikut citarasa.
Masak semua bahan kecuali kacang di atas api perlahan dan dikacau selalu, masak hingga pekat.
Akhir sekali masukkan jus limau dan rasa. Tutup api & masukkkan kacang yang telah ditumbuk tadi. Kalau nak sedap kacang ni digoreng tanpa minyak. Kuah rojak akan tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk.
Friday, June 22, 2007
Kuah Rojak
Subscribe to:
Posts (Atom)