Saturday, July 12, 2014

Pajeri Nenas


Selalunya kalau masak pajeri, saya mesti gunakan santan dan kerisik. Kalau Pajeri Terung saya menggunakan santan dan kerisik, tapi kali ni disebabkan masa nak masak tu baru saya tau yang kelapa dah habis.. saya teruskan juga masak.. tapi kali ni tanpa santan. Semasa nak tunggu pekat tu saya memang cadang nak masukkan kerisik, tapi bila saya rasa.. tanpa santan dan kerisik tidak menjejaskan rasa sedap pajeri nenas.. maka saya pun tak letak kedua-duanya. 


Bahan;
  • 1 biji nenas (potong separuh bulat)
  • Rempah Kari 5 sudu besar (campurkan sedikit dengan 1 sudu cili blend)
  • Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
Bahan tumbuk;
  • 4 ulas Bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • Sedikit udang kering
  • 1 cawan air
  • Minyak untuk menumis
  • Serbuk perasa, garam dan gula.

Cara;
  • Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan serbuk kari.. tumis hingga agak garing, masukkan air anggaran 1 cawan. Masukkan nenas, perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Masak hingga pekat.


~ Selamat Mencuba ~

No comments:

Post a Comment