Thursday, October 16, 2008

Pajeri Terung


Bahan;

Terung Panjang 3 biji (buang kulit tengah dan potong)
Rempah Kari 4 sudu besar (campurkan sedikit dengan 1 sudu cili blend)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)

Bahan tumbuk;
4 ulas Bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit udang kering

Santan (anggaran 3 cawan)
Kerisik 3 sudu besar
Minyak untuk menumis
Serbuk perasa, garam dan gula.

Cara;
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan serbuk kari.. tumis hingga agak garing, masukkan santan dan terung. Biarkan terung agak lembut, masukkan kerisik dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula. Biarkan seketika hingga pekat.

No comments: