Thursday, October 16, 2008

Acar Buah


Bahan untuk menumis;
  • 300 g Cili Kering
  • Rempah kari 5 sudu besar
  • 10 ulas bawang putih (dihiris)
  • 15 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 inci halia (dihiris jejari halus)
Cili kering dicuci dengan air panas (lalukan) dan disangai dengan sedikit minyak sehingga warna cili kering tadi agak kehitaman (tapi jangan terlalu hitam). Blend dengan sedikit air panas. Cili blend ini dicampurkan dengan serbuk kari.. ketepikan.

Bahan-bahan jeruk;
  • 15 biji jeruk limau (lihat cara menyediakan jeruk limau)
  • Buah-buahan Jeruk (kalau dipasar boleh panggil jeruk acar, berwarna warni dan bercampur)
  • 15 ulas bawang merah (cuci dengan air panas)
  • 10 ulas bawang putih (cuci dengan air panas)
  • 10 biji Buah Kurma (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • 10 biji buah prune (digoreng dgn minyak panas dan tos)
  • Sedikit kismis putih (digoreng dengan minyak panas dan tos)
  • Cili Api (jika suka - digoreng dengan minyak, tos)
  • 1 cawan penuh cuka
  • Gula, garam dan serbuk perasa.
  • 1 cawan Air masak (panas)

Cara membuatnya;
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili blend yang dicampur serbuk kari, goreng hingga pecah minyak.
  • Masukkan air masak diikuti dengan buah-buahan jeruk serta kismis, buah kurma, prune dan jeruk limau, perlu dikacau selalu supaya tak berkerak. Masukkan cuka, kacau lagi.. akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan gula (perlu diingatkan.. acar ini memerlukan banyak gula). 
  • Kacau hingga pekat. Masukkan ke dalam botol-botol kecil. Ianya patut tahan lama tanpa disimpan dalam peti sejuk.




Cara Menyediakan Jeruk Limau;

 

  • Limau nipis di rebus dengan air mendidih anggaran 2 minit, buang air, ulangi proses merebus hingga 3 atau 4 kali (setiap kali menggunakan air baru). Ini bertujuan menghilangkan pahit kulit limau.
  • Tunggu limau yang direbus tadi sejuk sedikit, belah 4 (jangan putus) dan lumurkan dengan campuran garam dan gula (nisbah 2:3).


  • Masukkan kedalam botol, masukkan sedikit cuka, jemur seketika (1/2 hari) ditengah panas. Simpan limau tadi dalam 1 minggu sebelum dijadikan acar.

~Selamat mencuba~

3 comments:

armouris said...

info tentang khasiat kismis kat sini - Rahsia Kismis.

Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.

Wahidanur said...

Sedapnya tgk..nak cuba la..tq ye share resepi lengkap..😊

Nur haura afeeya said...

*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*