Bahan-bahan:
(Boleh menghasilkan 24 keping macarons)
Cara-cara:
~ Selamat mencuba ~
- 2 biji (80gm) telur putih (gred A)
- 60gm gula kastor
- 80gm almond powder
- 120gm gula aising
- sedikit esen vanila
- Sedikit pewarna
Cara-cara:
- Terlebih dahulu, sediakan dulang pembakar. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.
- Pukul putih telur dan gula kastor sehingga kembang/ berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga soft peak (kembang/ bertanduk - bila terbalik mangkuk telur tu, telur putih tu tak jatuh).
- Masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih. Kaup perlahan-lahan hingga sebati.
- Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yang di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Gunakan toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yang terbentuk di permukaan macarons - untuk mengelakkan permukaan macarons jadi berlubang bila dibakar).
- Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. (Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar - elok diletakkan bawah kipas untuk dia cepat kering, boleh rasa dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
- Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 18 minit. Sejukkan sebelum letak filling.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment