Bahan-Bahan:
- 4 cawan beras basmathi (basuh dan toskan)
- 4 ketul ayam
- 4 cawan air
- 1/4 cawan susu cair
- 1/2 botol yogurt (boleh guna 1/2 susu cair + 1 sudu besar lemon)
- 2 bawang merah size serdahana (dihiris)
- 5 biji bawang putih (dihiris)
- 5 biji bawang putih (dihiris)
- 1 besar ibu jari halia (dihiris)
- Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
- 2 biji tomato (potong 8)
- Daun ketumbar dan daun pudina
- 2 paket Rempah Nasi Beriyani (Brahim's atau apa jua brand)
- Minyak dan sedikit minyak sapi untuk memasak
- Garam secukupnya
Cara-cara:
- Pastikan tombol periuk dikedudukan kiri (lihat gambar atas kiri), tekan pad BAKE (kuning - lihat gambar atas kanan) sehingga lampu ke VEGETABLE. Langkah ini perlu bagi masakan yang ada proses menumis.
- Letakkan minyak dan minyak sapi, biarkan cair. Dah panas, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan rempah empat sekawan. Tumis sehingga garing bawang tu dan bau semerbak.
- Tambahkan 2 paket Rempah Nasi Beriyani. Tumis seketika dan masukkan 4 ketul ayam. Agak-agak ayam tu dah masak. Terus masukkan air.
- Seterusnya, masukkan yogurt, susu cair, masukkan pula sedikit daun ketumbar dan daun pudina. Jangan lupa garam. Masukkan beras yang dicuci tadi. Tinggalkan sedikit daun-daun untuk taburkan atas nasi beriyani selepas masak nanti. Akhir sekali masukkan buah tomato yang dah dipotong tadi.
- Tutup periuk tekanan, pastikan tombol dialihkan ke tengah (lihat gambar diatas), tekan pad menu RICE dan tekan START, atau set masa pressure 14 minit dan tekan Start.
- Tunggu sehingga berbunyi. Lepaskan tekanan periuk tu (tombol dikedudukan kanan). Buka penutup dan sedia untuk dihidangkan.
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker
~ Selamat mencuba ~
Salam.... selama ni saya tercari-cari resepi nasi beriani yang guna PC Philips.. akhirnya jumpa jugak.. terima kasih ya sebab sharing..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTq for sharing...
DeleteTerima kasih menjadi resipi ni
ReplyDeleteMasa tumis guna vegetables TU xpayah buka ke.
ReplyDeleteTq share resepi. Saya pakai periuk russell taylors. Td baru cuba buat nasi briyani ikut resepi ni
ReplyDelete