Wednesday, October 15, 2014

Pengat Ubi



Bahan:
  • 1 ketul kecil ubi keledek kuning
  • 1 ketul kecil ubi keledek oren
  • 1 ketul kecil ubi keledek purple
  • 1 ketul keladi
Kesemua bahan diatas dikupas dan dipotong dadu (jangan dadu kecil sangat)
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • 1/2 cawan gula
  • 1-1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit garam
  • Tepung Cha cha (pilihan)
Caranya:
  • Masukkan kesemua bahan kecuali santan kedalam periuk tekanan elektrik.
  • Tekan pad menu STEAM dan tekan START. Pastikan tombol pressure dikedudukkan tertutup (bukan dikedudukan release vent).
  • Setelah siap, putarkan tombol kearah release vent, buka penutup periuk dan masukkan santan dan tepung cha cha, kacau anggaran 5 minit.. dan sedia untuk dimakan.
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker

~ Selamat mencuba ~


1 comment: