500 gm tpg roti
250 ml air
80 gm mentega lembut/margerin/shortening
1 bj telur
85 gm gula
1 sdt garam
30 gm susu tepung
1 paket yis (11gm).
Caranya :
- Satukan semua bhn kering, kemudian masukkan air dan telur. Uli sehingga menjadi doh kasar.
- Masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh sebati kenyal dan elastik.
- Perap sampai 2 kali ganda.
- Tumbuk dan keluarkan angin. Bulatkan sebesar bola golf setiap satu.
- Susun atas dulang pembakar dan tunggu naik dua kali ganda lagi.
- Sapukan susu cair atas roti dan taburkan kekacang yang kita suka dan bakar 180c selama 25 ke 30 minit bergantung pada oven masing-masing.
- Dah masak sapu dgn margerin semasa panas-panas.
Inilah hasilnya
Gula perang, margerin/butter/ susu cair. Masak semua sampai pekat.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment