A. Bahan isi;
Ada 4 pilihan mengikut citarasa masing-masing.
- Crab Stick (potong 1cm) @
B. Bahan Sos;
- Crab Stick (potong 1cm) @
- Sosej (potong 1 cm) @
- Udang (potong 2) @
- 100gm sotong kurita - boleh beli dah siap atau beli sotong dan perap sendiri.
* Kobis yang dicincang halus.
* Kobis yang dicincang halus.
Cara nak perap sotong kurita;
- 100gm sotong kurita /sotong/udang - di potong kecil
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos okonomoyaki
- beberapa titik minyak bijan
- sedikit pewarna merah
Cara-cara :
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos okonomoyaki
- beberapa titik minyak bijan
- sedikit pewarna merah
Cara-cara :
1. Toskan sotong, gaul bersama bahan yang lain. Masak di atas api sederhana hingga hampir kering. Angkat dan ketepikan untuk diguna sebagai isi tako.
B. Bahan Sos;
- 1/4 cawan bagi setiap sos (ikan/ kicap masin/ kicap ABC)
- 3 inci halia (hiris 1/2 cm)
- 9 ulas bawang putih (ketuk)
- 1-1/2 sudu besar cuka beras
- 3/4 cawan gula
- 3/4 cawan sos tomato
- 3 cawan air
- 3 sudu besar tepung jagung (untuk pekatkannya)
Cara buat sos;
Campurkan kesemua bahan diatas kecuali tepung jagung, masak atas api perlahan selama 30 minit. Apabila siap, keluarkan halia dan bawang putih. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, dengan api perlahan dan menggunakan whisk, masukkan tepung jagung dan kacau untuk tidak bagi bergentel.
C. Adunan Batter:
- 3 cawan tepung gandum*
- 3 cawan tepung gandum*
- 2 sudu besar tepung jagung*
- 2 sudu besar tepung tempura*
(Untuk memudahkan, campurkan bahan-bahan yang bertanda *. Elok disediakan awal dan boleh disediakan dan dipaketkan untuk satu bancuhan)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
- 2 biji telur
- 2 biji telur
- 4-1/2 cawan air
- 2 sudu besar sos soya (light sos)
- 1/4 cawan parutan keju cheese
Cara menyediakan Bater:
Masukkan campuran 3 jenis tepung kedalam bekas, masukkan serbuk lada hitam, pati ikan bilis, telur dan air. Kacau sebati hingga tiada lagi bintil2 tepung. Masukkan light sos dan parutan keju, kacau sebati.
D. Cara membuat bebola Takoyaki.
Seeloknya bancuhan bater dimasukkan kedalam bekas (mudah untuk dituang/ dipicit kedalam acuan). Panaskan pan, masukkan sedikit minyak, guna api perlahan, tuangkan bater memenuhi lubang, masukkan isi dan taburkan dengan kobis dan boleh menggolekkannya.
No comments:
Post a Comment