Thursday, June 09, 2016

Popia Nestum


Senang rupanya nak buat Popia Nestum ni. Sebelum ni tak teringin pun nak buat, tapi bila mengenangkan harganya RM20/ 400g, dan anak2 saya ni mmg tak tau beli 1 bekas, kalau boleh nak ngadap sorang satu bekas..😄😄.

Nasiblah ada anak dara sorang yang rajin.., tengoklah hasil Popia Nestum yang anak saya buat ni.(Pelajar tingkatan 3 - betapa nak menggambarkan ianya kerja senang.. haha) 


Bahan:
- Kulit popia (seeloknya saiz besar)
- Tepung jagung atau tepung gandum (dibancuh dengan air suam/ panas untuk dijadikan kanji)
- Minyak untuk menggoreng

Bahan tabur:
- Nestum
- Susu tepung
- Gula.

Cara:
- Gunakan lidi untuk menggulung kulit popia (tgk gambar), sapukan dengan tepung jagung yg dibancuh dengan sedikit air panas untuk melekatkannya. Gulung hingga habis.

 

 

 


- gunting anggaran 1 inci, dan goreng sehingga kekuningan, angkat dan tos.



- Sementara nak tunggu hingga sejuk, bahan tabur disatukan dan diblend bersama hingga halus.

- Masukkan gulungan popia yg telah sejuk dalam bekas bertutup, masukkan juga bahan tabur..., tutup bekas dan goncang supaya serata.

- Simpan dalam bekas kedap udara.

~ Selamat Mencuba ~


No comments:

Post a Comment