Tuesday, August 26, 2008

Menu Sabtu 23 Ogos 2008

Telur Itik Masak Lemak Cili Api

Bahan

Telur Itik 6 biji
6 - 8 biji belimbing buluh/ mangga muda
1 biji kelapa (perah santan)
Cili Api 25 biji (kalau nak pedas lebihkan lagi)
Kunyit hidup
Bawang merah 4 ulas
(3 bahan diatas di blend/ tumbuk halus)
Sedikit garam dan serbuk perasa

Caranya;

Masukkan santan dalam periuk, masukkan bahan tumbuk, belimbing buluh dan renihkan hingga mendidih. Pecahkan telur itik sebiji-sebiji kedalam santan yang mendidih, biarkan seketika sambil kacau santan (jangan sampai kena telur, bagi memastikannya telur tidak pecah). Masukkan santan pekat, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.. biarkan mendidih seketika.. angkat dan hidang.



Sambal Belacan Asam Binjai
Lada merah 6 biji
2 cm kiub belacan (dibakar atau digoreng)
5 hiris asam binjai
Tumbuh lada dan belacan, masukkan hirisan asam binjai.


Telur Goreng Masak Kicap

No comments:

Post a Comment