Friday, June 27, 2014

Tiramisu





Bahan:

250 g cream cheese*
125 g butter (1/2 buku)*
1-1/2 cawan whipping cream*
100 g gula halus
Lady finger secukupnya
Nescafe
Serbuk koko

Bahan yang bertanda * perlu dibiarkan pada suhu bilik.



Biskut Lady Finger (ada dijual dikedai kek)

Cara Membuatnya:

  1. Pukul cream cheese bersama gula hingga kembang, masukkan whipping cream dan pukul lagi hingga sebati.
  2. Sediakan bekas, nescafe dibancuh dengan sedikit air suam. 

  1. Layer pertama - Celup lady finger dan aturkan kedalam bekas.
  2. Layer kedua - Tuangkan bancuhan cream cheese diatas layer 1.
  3. Layer Ketiga, celupkan lady finger kedalam larutan nescafe dan aturkan atas layer ke 2.

  1. Layer keempat - Tuangkan bancuhan cream cheese.
  2. Sejukkan sebentar dalam peti sejuk dalam masa 20 min. dan akhir sekali taburkan serbuk koko diatasnya. Seeloknya gunakan ayak dan taburkan serbuk koko diatas lapisan ke empat.
  3. Hiaskan dengan strawberry atau buah-buahan.

Boleh juga dibuat dalam bekas-bekas yang kecil sebegini, lady finger perlu dipatahkan mengikut saiz bekas sebelum dicelupkan dalam larutan nescafee

Sedap dimakan ketika sejuk

~ Selamat Mencuba ~

Monday, June 23, 2014

Teh Tarik Pakistan



Bahan- bahan;

2 sudu besar (membukit) serbuk teh
1 sudu buah pelaga - ditumbuk untuk pecahkannya
1 tin susu cair
4-5 sudu besar gula
air (3 tin - boleh guna ukuran tin susu)


Cara;


Renihkan air, buah pelaga dan teh dengan api perlahan hingga kembang. Masukkan susu cair, kacau selalu (untuk elakkan susu membuak keluar). Masukkan gula dan kacau. Tapis dan boleh dihidangkan.


Buah pelaga

Tumbuk untuk pecahkan buah pelaga

Renihkan hingga kembang

Masukkan susu dan kacau



 Teh yang telah ditapis

Wednesday, June 18, 2014

Daging Masak Hitam




Bahan-bahan;

1kg daging (potong nipis)
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat (kurangkan sikit pun boleh)
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar;

4 biji bawang besar
3 inci halia
4 ulas bawang putih
5 - 6 tangkai lada kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar ketumbar

Cara;

  • Panaskan minyak, tumis bahan hiris, bunga lawang, kulit kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan goreng hingga terbit minyak.
  • Masukkan daging, air asam jawa dan sedikit air, renih hingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kering macam buat rendang.

~ Selamat mencuba ~


Monday, June 09, 2014

Pulut Seri Muka




Bahan lapisan bawah:

2 cwn beras pulut (rendam semalaman atau lebih 2 jam)
2-1/2 cwn santan pekat (750 ml)
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil minyak




Cara:

  • Bersih dan toskan beras pulut, masukkan kedalam loyang (kalau nak mudah.. misalnya ada yang nak ambil tempahan.. elok dialaskan loyang dengan plastik), tuang santan yang telah dicampur garam dan minyak, gaul sebati. 
  • Kukus selama 30 min dan kacau/ gaul lagi. Angkat dan tekan bagi mampat untuk mengelakkan lapisan atas jadi mengelembung.




Bahan Lapisan Atas:

3 cawan santan pekat (750ml)
15 helai daun pandan blend dengan 1-1/2 cawan air (250 ml) tapis ambil jus pandan.
1-1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau

Cara:






Satukan tepung, masukkan air pandan, santan, pewarna, garam, gula dan telur. Gaul sebati dan tapis (seeloknya buat 2 kali). 

Masak bancuhan tadi diatas api perlahan dan kacau sentiasa (jangan lama tau) hingga wap naik dan tuang keatas pulut dan kukus selama 30 minit. Sejukkan baru potong.

Ini versi kacau dulu bancuhannya atas api perlahan baru tuang atas lapisan pertama. Permukaan talam lebih licin.



Ini versi saya masukkan terus bancuhan atas lapisan bawah dan terus kukus. Hasilnya permukaan tak berapa rata.


~ Selamat mencuba ~

Sunday, June 01, 2014

Sup Bunjut



Sekarang ni satu sup bunjut harganya lebih kurang RM 1. Apa kata kita buat sendiri jer... buat banyak-banyak dan simpan, bila nak guna ambil jer.. memang menjimatkan.

Bahan (untuk satu bunjut):

1 kulit kayu manis (pecahkan menjadi kecil - masukkan sedikit saja)
1 bunga lawang (ceraikan)
3 bunga cengkih

Bahan yang dipecah-pecahkan:

1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh jintan manis
3 biji buah pelaga (pecahkan)
Secubit biji sawi
Secubit biji kas-kas (beli kat kedai India - kalau tak ada pun tak apa)

Bahan B dipecahkan (tumbuk sedikit saja). Masukkan kesemuanya dalam kain kasa, lillit dengan benang. Dah boleh gunakan.





~ Rajin-rajin mencuba ~

Karipap Pusing




Bahan Kulit Luar:

  • 350g tepung gandum
  • 30g (sesudu besar) butter
  • 3/4 cawan air 
  • 1/2 sudu teh garam
Cara;
Gaulkan tepung dengan butter, satukan garam  kedalam air. Masukkan air kedalam tepung sedikit demi sedikit, uli hingga sebati hingga menjadi doh lembut. Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama.


Bahan Kulit Rapuh (dalam):
  • 150 g tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 75g butter
Cara:
Satukan tepung. gaul dengan butter hingga menjadi doh. Bahagikan kepada 4 bahagian yang sama.

4 bahagian doh luar (putih) dan 4 bahagian doh dalam (kuning)


Bahan Inti;

Boleh ambil kat sini ya.. INTI KENTANG

Cara Membuatnya:
  • Leperkan sedikit doh luar, masukkan doh rapuh kedalamnya, tutup semula.., dan buat kesemuanya.



Keliahatan doh luar yang telah dimasukkan doh rapuh

  • Leperkan doh.

Lipatkan doh begini


Kemudian lipat bahagian satu lagi

  • Gelek lagi doh yang telah dilipat.

Sekarang, gulung begini pula


Gulungan akan kelihatan macam ni dari bahagian tepi


Potong anggaran 3/4 cm (jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat). Gelek untuk meleperkannya, ini pun kena pastikan jangan terlalu tebal (nanti keras) dan jangan terlalu nipis (nanti susah nak handle)


Sedia untuk dimasukkan inti.



Lipat dan kelim tepinya


Beginilah rupanya


Karipap sedia untuk digoreng


Tips:


  • Untuk memudahkan masa meleperkan doh, saya gunakan plastik, doh diletakkan antaranya. 
  • Jangan gunakan mesin mee untuk meleperkan doh, hasil pusingannya tak berapa cantik.
  • Masa menggoreng. jangan goreng terlalu lama, nanti kulit karipap akan keras.


~ Selamat Mencuba ~