Bahan:
- 1/2 ekor ayam (dibelah 8)
- 4 biji bawang merah*
- 3 biji bawang putih*
- 10 tangkai lada kering*
- Sedikit belacan* (kalau tak letak pun.. tak menjejaskan rasa)
- 1 sudu besar asam jawa (dibancuh dengan 1 cawan air)
- Daun kesum/ daun limau purut/ serai (pilihan)
- Sedikit garam dan serbuk perasa.
Caranya:
- Bahan-bahan bertanda* dikisar halus.
- Masukkan ayam, bahan kisar dan daun kesum kedalam periuk tekanan, diikuti air asam jawa dan garam kedalam periuk. Gaul rata.
- Tekan pad menu CHICKEN dan tekan START atau setkan pressure time 18 minit (untuk ayam) dan tekan start.
Pastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent)
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment