2 mangkuk Telur
2 mangkuk Gula pasir
1 kg Tepung Gandum
1 sudu besar Baking Powder
1/2 cawan Minyak Masak .
Cara Membuat:
- Pukul telur dan gula sehingga kembang (gunakan whisk).
- Ayak tepung bersama baking powder kedalam adunan bahulu yang telah kembang .Kemudian kacau adunan sehingga sebati.
- Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit - 15 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak yang telah dipanaskan.
- Sediakan kain atau tisu dapur untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
Tips -
Untuk mendapatkan kuih bahulu yang ringan anda boleh panaskan tepung dalam oven terlebih dahulu selama 5 minit sebelum digunakan.