Wednesday, October 10, 2012

Apple Muffin.




Kalau chocolate moist lebih pada kesukaan anak-anak, kali ni kita buat apple muffin pulak. Rasanya ada masam-masam manis dan ada bau kayu manis. Nak buatnya tak susah, kalau tak ada electrical mixer pun boleh buat.., main campak-campak pun dah jadi, malah anak dara saya yang usia 10 tahun yang tolong mengadun. Lagi satu muffin ni tak perlu pukul lama-lama pun, kalau tak nanti jadi macam cake pulak. Jom tengok sini..

Bahan A (bahan kering):

2-1/2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis (cinnamon powder)
(kesemua bahan diatas diayak dan masukkan dalam 1 bekas)
1 sudu teh garam
Bahan B;
1 cawan gula halus
1/2 cawan gula merah (gula perang)
1 cawan minyak masak
2 biji telur gred A
1 biji lemon (bentuk lonjong berwarna kuning) - diparut kulit dan ambil jusnya
1 sudu esen vanilla

 
4 biji epal hijau (buang kulit dan diparut kasar seperti gambar diatas)

Waknut cincang

Caranya:
- Panaskan oven pada suhu 180 C

- Satukan gula halus, gula merah, minyak, telur, parutan lemon bersama jusnya dan esen vanilla.   Pukul sebati (guna tangan jer pun dah cukup, sekadar nak adunan tu mixed well)
- Masukkan bahan-bahan kering yang telah diayak tadi perlahan-lahan, kacau rata.
- Masukkan parutan epal dan kacau rata. (adunan agak kental, seperti gambar dibawah)


- Masukkan 3/4 penuh ke dalam acuan muffin dan sekiranya suka taburkan dengan walnut cincang.

- Bakar pada suhu 180 c selama 30-35 minutes atau sehingga kelihatan golden brown.


Selamat mencuba.

2 comments:

Anonymous said...

Salam, nk tanya, smua jus dr 1 biji lemon tu dguna ke? -SNA

Yatte Omar said...

Ya.. jus dari sebiji lemon