Friday, June 10, 2016

Sambal Toktok (Sambal Belacan ala Jawa)




Sambal Belacan

Kalau bangun sahur tu macam tak berselera jer.., apa kata buat ni.., orang bujang pun boleh buat ni.., sambal style jawa..

Bahan;
5 biji lada merah + cili padi (utk pedas)
5 ulas bawang merah
1 biji tomato (belah 6, supaya senang nak tumbuk)
Sejemput ikan bilis
1-1/2" belacan
Sedikit gula melaka (sikit jer tau)

Cara;
Semua bahan digoreng dengan minyak (eloknya ikan bilis goreng berasingan).

Satukan dan tumbuk. Sedap makan dengan nasi panas.


Cili merah, bawang mereah, ikan bilis, belacan dan tomato


Kalau nak pedas.., tambah lagi cili padi. Goreng kesemuanya (goreng satu2 lah ya, maksudnya goreng ikan bilis dulu, goreng lada.. dan seterusnya). 


Satukan kesemuanya dalam lesung dan tumbuk


Siap untuk dihidangkan.



~ Selamat Mencuba ~


No comments: