Monday, November 28, 2011

Apam Tepung Gandum.


Bahan-bahan:
Sediakan loyang 10” x 10” x 3”
4-1/4 (1/2kg) cawan tepung gandum - diayak
3/4 cawan gula hitam (gula perang + gula pasir)
2 1/2 cawan air
1 peket yis serbuk - (Mauripan)
secubit garam (opt)
kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam.-
Cara Membuatnya:
Loyang disapu minyak sekeliling.
Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda, selama lebih kurang 30 min hingga 45 min. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min. Biar apam benar2 sejuk.
Apabila kuih benar2 sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
Nota:
Kali pertama saya buat, apam ni berkawah selepas kukus, jangan biarkan apam ini naik terlalu lama.

No comments: