Monday, January 30, 2012

Tumis Asam Pedas Ikan Parang



Bahan;

Ikan Parang (2 keping pun cukup.. anak2 bagi makan ikan tenggiri.. tak banyak tulang)

Bahan blend;
Bawang merah (dalam 6-7 ulas)
Bawang Putih (dalam 5 ulas)
Cili Kering 25 tangkai (nak pedas.. letak lagi banyak)
Kunyit hidup 3/4 inci (agak2 pun ok)
(semuanya di blend hingga hancur)
Air Asam Jawa (sebesar atau kecil sikit dari bola ping pong) bancuh dengan 2-3 gelas air /atau 1 keping asam keping)

Sayur- Boleh letak bendi atau terung

Option lain- Kalau suka bolehlah letak bunga kantan, daun limau, daun kesum atau lobak asin (tapi kalau tak ada ni semua pun tak akan menjejaskan rasa asam pedas pun)

Cara:Panaskan minyak.. agak2 dalam 1 senduk.. tumiskan bahan blend.. tumis hingga garing. Masukkan air asam.. masukkan ikan.. bila dah mendidik.. masukkan bendi ( i suka masukkan sebatang2 tu)... dan masukkan daun2 pilihan tadi.. masak sekejap (dalam 4 min) dan angkat.. (sebelum tu bagilah perasa sikit)..

No comments: