Monday, August 13, 2012

Almond Cookies




Bahan:

3 buku butter (250 g/ buku - biarkan pada suhu bilik)
200g gula castor
200g gula perang
1kg Tepung Kek (kalau nak buat sendiri klik Cara Buat Tepung Kek)
3 biji putih telur
200g almond slice (hirisan badam)
100g almond ground (serbuk badam)
Coklat emulco (choc. paste)
Choklat chip secukupnya
1 sudu essen vanilla

Cara:
Butter, gula castor dan essen vanilla dipukul rata, mulakan dengan perlahan dan kemudian pada speed laju selama lebihkurang 10 minit. Masukkan putih telur, pukul hingga sebati. Masukkan bahan-bahan kering, tepung kek, badam slice, serbuk badam dan gula perang. Gaul sehingga rata, akhir sekali masukkan coklat emulco sebanyak 1 sudu besar, gaul sebati.

Adunan ini agak lembik, gunakan sudu kecil dan sudukan kedalam dulang, jarakkan sedikit kerana apabila dibakar adunan akan sedikit leper dan memerlukan ruang. Taburkan coklat chip (2 atau 3) dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 22 minit.

No comments: