Sunday, May 18, 2014

KUIH KOCI PULUT HITAM 3 VERSI







Bahan;
  • 1 cawan pulut hitam (rendam semalaman)
  • 2-1/2 cawan tepung pulut
  • Sedikit garam
  • Air
  • Dadih (1 biji santan bersama 1/2 sudu teh garam dimasak atas api hingga pekat)
  • Daun pisang, dilayur dan digunting.
Bahan Inti;
  • Kelapa parut (jangan diambil kulit arinya)
  • Gula merah atau gula melaka secukup manis (terpulang pada citarasa masing-masing)
  • 2 helai daun pandan 
  • 1/2 sudu teh garam
Bahan Dadih;
  • 3 cawan santan
  • Sedikit garam
  • 2 sudu besar tepung beras - pilihan, jika tak letak pun tak apa (sukatan jangan membukit)
Dadih asli tidak menggunakan tepung beras, penggunaan tepung beras hanya untuk memekatkan dadih tersebut, jika menggunakan santan sahaja, mengambil masa yang lama untuk dadih tersebut pekat.

Caranya:
  • Untuk inti: Campurkan bahan-bahan inti kedalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga sedikit kering. Kalau kurang manis boleh tambah gula pasir. Bila dah sebati dan agak kering, keluarkan daun pandan dan ketepikan.
  • Pulut hitam dikisar bersama air (agak cair sedikit pun tak apa.., asalkan senang nak kisar) hingga hancur. Masukkan kedalam bekas bancuhan, masukkan tepung pulut dan gaul bersama (seperti nak buat onde-onde), sekiranya bancuhan masih keras.., tambahkan sedikit air. Pastikan tidak terlalu lembik, yang penting.. ianya senang dibentuk.
  • Untuk penyediaan dadih, campurkan semua bahan dan masak atas api hingga pekat. Dadih yang asli.. tiada campuran tepung beras, hanya menggunakan santan dan sedikit garam, masak atas api perlahan sehingga pekat. 
  • Ambil sedikit bancuhan tepung, bulatkan dan buat lubang ditengah, masukkan inti, tutup dan bulatkan sekali lagi. Kuih koci ini boleh dimasak secara 3 versi;
          - Versi Tradisional
          - Versi kukus bersama dadih, kemudian bungkus
          - Versi rebus didalam air panas, angkat, letakkan atas daun pisang, curahkan dadih dan bungkus.

Santan dimasak atas api hingga pekat

Ambil sedikit tepung, bulatkan seperti guli dan masukkan inti kedalamnya, tutup dan bulatkan kembali.

Buatkan lubang/ nipiskan bancuhan

 Masukkan inti dan ditutup


Bulatkan kembali

Sedia untuk dibungkus dengan daun pisang

Versi Tradisional

Letak atas daun dan sudukan dadih keatasnya

Bungkus dan letakkan dalam loyang berlubang (kalau tak berlubang pun boleh)

Siap bungkus semuanya bolehlah dikukus.

Kuih koci yang siap dikukus

Versi kukus bersama dadih baru dibungkus. 

Kuih koci boleh dikukus dengan dadih tanpa membungkusnya 

Setelah dikukus, barulah dibungkus dengan daun pisang.


~ Selamat mencuba ~

No comments: