Thursday, May 29, 2014

Pelbagai Jenis Cucur

CUCUR JAGUNG.


Bahan:

3 tongkol jagung (Jagung disagat/ hiris dari tongkolnya)
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 labu bawang besar (dadu)
Garam secukup rasa
Air

Cara:
Satukan tepung gandum, tepung beras dan garam. Mausukkan jagung dan bawang yang didadu. Bancuh dengan air hingga mendapat kepekatan yang sesuai.



Goreng dalam minyak dengan api yang sederhana. Angkat dan tos kan.




COKODOK PISANG.





Bahan:

10 biji pisang emas (yang kecil-kecil tu)
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh soda bikarbonat atau 1 sudu teh baking powder
Garam 1 sudu teh
Minyak untuk menggoreng.

Cara:
Lenyekkan pisang, masukkan tepung gandum, serbuk penaik/ baking powder dan garam. Gaul sebati, kalau bancuhan terlalu pekat, tambah sedikit air. 

Panaskan minyak, dan ambil sejemput sejemput kedalam kuali (pakai sudu pun boleh), tapi saya lebih suka pakai tangan. Goreng hingga masak. Api jangan terlalu besar.

 






CUCUR IKAN BILIS.

Bahan:

3 cawan tepung gandum
1 labu bawang besar - (hiris)
3 biji bawang merah
Segenggam/ secukupnya ikan bilis (bersihkan, belah 2)
Daun kunyit (pilihan.. kalau tak ada pun tak apa - dihiris halus)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.

Cara:
Tepung gandum, bawang, daun kunyit serta garam disatukan dalam bekas. Bawang merah ditumbuk kasar bersama 1/4 bahagian ikan bilis. Satukan kedalam tepung tadi, tambah sedikit demi sedikit air. 

Panaskan minyak, dan ambil sejemput sejemput kedalam kuali (pakai sudu pun boleh), tapi saya lebih suka pakai tangan. Goreng hingga masak. Api jangan terlalu besar.

 


CUCUR NASI.

Bahan:

2 cawan nasi sejuk (dikisar dengan 2 cawan air)
2-1/2 cawan tepung gandum
1 labu bawang besar, (potong dadu atau hiris pun boleh)
1 biji cili merah (cincang halus atau hiris)
Perencah udang, atau ikan bilis atau udang kering
Daun kucai/ atau kunyit (pilihan.. kalau tak ada pun tak apa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.

Cara:
Tepung gandum, bawang, cili, daun kucai/ atau kunyit dan bahan perencah serta garam disatukan dalam bekas. Nasi yang telah dikisar dicampurkan dengan tepung gandum, gaul sebati. Kalau bancuhan terlalu pekat, tambah sedikit air. 

Panaskan minyak, dan ambil sejemput sejemput kedalam kuali (pakai sudu pun boleh), tapi saya lebih suka pakai tangan. Goreng hingga masak. Api jangan terlalu besar.


~ Selamat mencuba ~

No comments: