Friday, July 11, 2014

Rempah Kabsa



Rempah Kabsa ni memang susah nak cari kat pasar negara kita, tapi rempah ni mana2 pun sama.. kita boleh buat sendiri pun rempah ni.. dari pencarian saya.. cara nak sediakan rempah ni boleh klik kat Rempah Kabsa



Bahan - bahan:
  • 2 sudu makan biji ketumbar *
  • 1 sudu makan bunga cengkih *
  • 1 sudu makan lada hitam *
  • 1 sudu makan jintan manis *
  • 1 sudu makan jintan putih *
  • 1 sudu makan buah pelaga *
  • 1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) *

  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • 1 sudu teh serbuk halia



Cara Penyediaan:

1. Sangai bahan-bahan yang bertanda* sehingga naik bau.

2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.

3. Simpan rempah yang telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada serbuk halia, boleh gunakan halia basah, tetapi perlu tumbuk berasingan (masukkan masa nak masak). Dan jika tiada buah pelaga hitam, tak perlu gantikan dengan buah pelaga biasa (ia tidak sama). Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging, antaranya Nasi Mandhy.

Malah.., jika tak nak gunakan serbuk cili dan kunyit.., boleh gantikan dengan 3 tangkai lada kering dan 1 inci kunyit basah semasa nak masak.

~ Selamat Mencuba ~



No comments: