Wednesday, November 30, 2016

Kaya Karamel



Seronok kan kalau dapat buat kaya sendiri? Sekarang ni semuanya mahal.., apa kata kita buat jer sendiri.. jimat.

Bahan:
  • 5 biji telur
  • 200 g gula pasir
  • 1-3/4 cawan santan
  • 3 helai daun pandan (simpulkan)
  • 1-1/2 sudu besar tepung jagung  + 1- 1/2 sudu besar air

Bahan Karamel:
  • 50 g gula pasir

Cara:
  • Pecahkan telur dalam mixer, masukkan santan dan gula. Pukul sebati dan tapis.
  • Masukkan adunan dalam periuk (seeloknya non-stick). Masukkan daun pandan dan panaskan dengan api perlahan. Dengan menggunakan senduk kayu, kacau berterusan adunan hingga masak (anggaran 20 minit). Untuk memekatkan kaya, campurkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati.
  • Panaskan gula dalam periuk/ kuali sehingga cair, bila karamel bertukar keperangan, tutup api dan masukkan karamel ke kaya tadi, kacau sebati. Kaya akan jadi warna perang. Tutup api dan sejukkan. 
  • Bila kaya dah sejuk, keluarkan daun pandan dan masukkan kaya dalam blender dan blend untuk menghilangkan bintil-bintil (jika ada). Blend hingga kaya silky smooth consistency dan tanpa bintil, simpan kaya dalam botol.

Tips:
Kalau rasa susah sangat nak buat karamel tu, boleh saja gunakan 1 cawan gula, panaskan hingga cair dan bertukar warna keperangan dan masukkan air perlahan-lahan dan kacau hingga agak likat (seperti madu).

~ Selamat Mencuba ~





No comments: