Tuesday, September 16, 2014

Bahulu Tradisional



Bahan-bahan:
2 mangkuk Telur
2 mangkuk Gula pasir
1 kg Tepung Gandum

1 sudu besar Baking Powder
1/2 cawan Minyak Masak .


Cara Membuat:

  • Pukul telur dan gula sehingga kembang (gunakan whisk). 
  • Ayak tepung bersama baking powder kedalam adunan bahulu yang telah kembang .Kemudian kacau adunan sehingga sebati. 
  • Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit - 15 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak yang telah dipanaskan. 
  • Sediakan kain atau tisu dapur untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.

Tips - 
Untuk mendapatkan kuih bahulu yang ringan anda boleh panaskan tepung dalam oven terlebih dahulu selama 5 minit sebelum digunakan.

No comments: