Sunday, September 07, 2014

Dalcha Bonda


Kalau saya buat kual dhal.. simple jer..

Bahan-bahan:
  • 2 cawan Dhal – boleh juga kurangkan kalau tak nak pekat. (Kalau nak buat pagi ni, kita rendam dulu dhal tu semalam)
  • Ayam (kalau bahagian tulang, leher ayam pun ok.. tak pun tetel lembu tu.. lagi sedap)
  • 3 biji kentang (belah 8)
  • Lobak merah (potong dalam 1 inci dan belah jejari)
  • Terung (potong kecil) 
  • Kacang Panjang (potong dalam 1”)
  • Rempah tumis – Kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
  • Bawang Merah 5 ulas *
  • Bawang putih 4 ulas*
  • Hhalia 1”*
Bahan* ditumbuk halus/ kasar pun tak per

  • Rempah kari 5 sudu besar
  • 2 sudu besar cili blend
  • Minyak untuk menumis
  • Garam, serbuk perasa, asam keeping
  • Santan dari 1/2 biji kelapa

Caranya:
  • Mula2 bersihkan dhal, daging – rebus dengan air dan api perlahan (lama pun tak per)
  • Agak2 dah empuk, masukkan lobak dan kentang.. masukkan sekali asam keping.
  • Dalam kuali/ periuk lain.. panaskan minyak, masukkan rempah tumis. Masukkan bahan yang ditumbuk halus.. biar hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan cili blend.. biar agak garing.. masukkan santan. 
  • Masukkan bahan dari kuali kedalam periuk yang rebus dhal. 
  • Kacau.. perasakan dengan garam.. masukkan terung.. biar terung agak empuk.. baru masukkan kacang panjang.. kacau sebentar.. dan boleh masukkan cili merah atau tomato belah.
~ Selamat mencuba ~


No comments: