Wednesday, September 10, 2014

Mee Hoon Goreng Singapura


Bahan-bahan:
  • Mee Hoon (anggaran 4 orang makan - rendam)
  • Cendawan Kering (4 keping - rendam)
  • Tauge (sawi, lobak merah atau kobis pun boleh. Nak campur kesemuanya pun boleh, tapi elok ambil dua dari sayur2 yang disenaraikan)
  • 5 biji bawang merah* (bawang kecil)
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1-1/2 sudu besar lada hitam*
  • 1 sudu besar udang kering* (kalau nak gantikan dengan ayam, atau udang kertas pun boleh)
  • Telur (didadar dan hiris nipid untuk hiasan)
  • 2 biji cili hijau (hiris nipis)
  • Minyak untuk menumis

Cara:

  • Bahan yang bertanda * ditumbuk halus. 

  • Cendawan dihiris nipis. Bersihkan tauge, jika guna lobak merah.., potong halus memanjang. Tos kan mee hoon.
 


  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk, masukkan cendawan, goreng hingga naik bau. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masukkan mee hoon dan sayur, kecilkan api.. sesekali kacau.. dan goreng hingga masak dan kering.
 


Angkat, hiaskan dengan cili hijau dan taburkan dengan telur dadar yang dihiris nipis dan hidangkan...

~ Selamat mencuba ~



No comments: